Готелі Одеси влітку не підвищували ціни, але завантаження все одно знизилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готелі Одеси влітку не підвищували ціни, але завантаження все одно знизилося

Особисті фінанси
324
Одеські готелі підводять підсумки літнього сезону: попитом все частіше користуються недорогі готелі та хостели, а експерти відзначають, що місту необхідні великі готелі, здатні приймати бізнес-туристів.
ПОПИТ НА ХОСТЕЛИ
На питання про те, яким видався сезон-2014, одеські готельєри відповідають стримано, даючи зрозуміти, що були близькі до катастрофи, проте зуміли вийти з ситуації більш-менш гідно і навіть з прибутком. «Цей сезон був фатальним для більшості працівників туризму. Особливістю саме цього сезону є те, що готельєрам необхідно було миттєво реагувати на зміни ринку. Всі новинки туріндустрії приймалися і освоювалися в неймовірному темпі. Кількість туристів скоротилося в рази, тому готелі, які не хотіли або не були готові змінюватися – понесли суттєві збитки», – розповіла «Вістям» директор з продажу та маркетингу Маріка Кудінова.
Цього року через кризу в країні і закономірне зменшення кількості туристів ситуація на ринку готелів в Одесі істотно змінилася порівняно з попередніми роками, а деякі тенденції, які намітились останнім часом, оформилися чіткіше. Згідно з даними одеських готельєрів, кількість готелів за рік майже не змінилася – у минулому році їх було 200, а в 2014-му стало 210. При цьому зросла частка хостелів і недорогих готелів: якщо в 2012 році в місті налічувалося всього 6-7 хостелів, то в цьому році їх стало вже більше 30.
«Це викликано тим, що в місто в основному їхали внутрішні туристи, мешканці інших областей України. А внутрішній турист цікавиться подіями, різними фестивалями, акціями, тобто приїжджає на вихідні. І на ці пару днів молодь – а це дуже часто саме молоді люди – воліє дешеве житло», – пояснює директор міського департаменту культури і туризму Тетяна Маркова.
До речі, цього року готельєри воліли не підвищувати ціни, знову-таки, через те, що дорогі номери були просто не по кишені гостям Південної Пальміри: ціни на місце в хостелі варіювалися в межах 50-100 грн, за номер в готелі без зірок просили 100-150 грн на добу, з двома зірками – 250-300 грн.
«Виграли цього року ті готелі, які перебудували свою цінову політику і сервіс на внутрішніх туристів: вказували ціни в гривні і не піднімали їх. Я вважаю, що наступного року в Одесі теж успіх чекає тих, хто орієнтуватиметься на внутрішніх туристів», – каже директор центру туризму «Південна ліга» Фазіль Аскеров.
Фахівці також радять перебудовувати своє ставлення до готельного бізнесу: «Міняти доведеться ставлення до бізнесу в цілому. До сезону треба готуватися, і готуватися заздалегідь. Готельєри по своїй натурі народ ледачий, який розмірковує так: в Одесі завжди є туристи, жити вони в готелях будуть завжди – дохід буде завжди. Зараз для залучення туристів треба дуже інтенсивно працювати», – впевнена Кудінова.
ДОХОДИ ЗНИЗИЛИСЯ
Незважаючи на те, що цього року Одеса не дорахувалася близько півмільйона туристів, бізнесмени продовжували будувати готелі: «Інвестиції в туристичну галузь склали 73 млн грн, з низ 53 млн припало на готелі», – повідомила «Вістям» начальник відділу організації туризму та рекреації управління культури і туризму Одеської ОДА Інна Беженар.
Водночас готельєри говорять про істотне зниження доходів: «Порівняно з минулими роками, завантаження знизилося приблизно на 30%. Ціни на сезон були знижені в 1,5 рази в порівнянні з минулим сезоном, і проте доходу нашого готелю вистачило тільки на покриття потреб самого готелю, про прибуток не йдеться», – каже керуюча готелю «Айвазовський» Юлія Лабунська.
Нелегко довелося і крупним готелям з дорогими номерами: «Весь високий сезон я займався продажами готелів з величезним номерним фондом – тих готелів, для завантаження яких недостатньо поселити невелику групу або провести конференцію. Зазвичай готелі в курортних містах з таким фондом використовуються як місця для бізнес-заходів в сезон ділової активності (осінь-весна), також командировочні-бюджетні влітку. Цього року сезон бізнес-активності фактично не настав. Тому за доходами ми літо, звичайно, витягли – і в останні місяці літа доходи навіть вище запланованих, але далося це складніше, ніж будь-коли», – розповів нам один з менеджерів готельного бізнесу.
А от власники хостелів виявилися в більш виграшній ситуації: «Цього року я відкрив невеликий хостел в центрі Одеси з детективною концепцією в оформленні. Вважаю, що майбутнє цього бізнесу – за незвичайними ідеями та послугами. Туристи втомилися від безликих готельних кімнат. І новий бізнес не тільки вийшов на самоокупність, але за результатами липня і серпня навіть дав прибуток», – розповів «Вістям» засновник закладу «Елементарно, хостел» Арсен Малиновський.
ЯКІ ГОТЕЛІ ПОТРІБНІ ОДЕСІ
Фахівці готельного бізнесу відзначають, що незважаючи на досить велику кількість різних готелів у місті (всього в Одесі налічується близько 7000 готельних номерів), їх завантаження залишає бажати кращого, і виною цьому аж ніяк не тільки напружена ситуація в країні. «Середньорічне завантаження номерів в Одесі – 55%, в той час як в Європі 62-65%, в США 63-68%. Це пояснюється тим, що в нашому місті короткий високий сезон. Основний потік туристів припадає на два літніх місяці – липень і серпень, тоді як навіть червень і вересень відносяться вже до середнього сезону. Інтенсивність високого сезону обмежена низькою пропускною здатністю одеського аеропорту і браком залізничних квитків, а також відсутність добре розробленої, чіткої програми залучення туристів на міському та обласному рівнях», – вважає Аскеров.
Крім того, Одеса гостро потребує великих готелів: «у місті немає готелів, які могли б прийняти 500-1000 делегатів бізнес-конференцій, немає конгрес-холів, ніде прийняти форум навіть українського масштабу, тому Одеса втрачає бізнес-туристів. Частка готелів, в яких понад сто номерів, складає всього-на-всього 5%, тоді як частка тих готелів, де налічується до 10 номерів, тобто дуже маленьких – 46%», – ділиться підрахунками Аскеров. Ще одне упущення бізнесменів – відсутність по-справжньому дорогих готелів так званого Luxury класу, де добова ціна номера стартує від 300-500 євро і досягає $ 10-15 тис. на добу.
«Це нам здається, що такі готелі не потрібні, мовляв, хто в них буде зупинятися. Неправда, будуть. Є чимала кількість туристів, які просто не приїдуть в місто, якщо не зможуть жити в президентському номері за кілька тисяч доларів на добу. І ми їх безнадійно втрачаємо. Крім того, потрібні resort готелі (в яких є все необхідне для відпочинку, так що клієнт може відпочивати, не виходячи за межі комплексу. – Авт.) », – упевнений Аскеров.
ТУРИСТІВ ПРИВАБЛЮТЬ ЗНИЖКАМИ
Цього року, за підрахунками чиновників і бізнесменів туристичної галузі, Одеса не дорахувалася близько півмільйона відпочивальників. «Це викликано об’єктивними причинами – в Україні туристичний сезон взагалі пройшов важко через ситуацію на сході країни. Наші підприємці раді тому, що сезон взагалі відбувся, це вже велике досягнення. А виграли ми в основному завдяки тому, що в Одесу приїхали внутрішні туристи: жителі Дніпропетровська, Запоріжжя, Харкова, Західної України», – підсумовує директор міськдепартаменту культури і туризму Тетяна Маркова.
Відчутні втрати понесла круїзна галузь міста, оскільки західні країни відмовилися від відвідування міста через війну в Україні, замість запланованих 150 суднозаходів за сезон відбулося лише 17. Правда, незважаючи на те що в місті курортний сезон закрили 30 вересня, туристів в Одесі чекають, запрошуючи на оксамитовий сезон. 26-29 вересня в місті вперше пройшла акція «Одеса за півціни»: туристам пропонували забронювати номери на 2 і більше діб за 50%, в акції також брали участь ресторани, музеї, нічні клуби та екскурсійні бюро. За результатами до неї приєдналися понад 20 готелів, отримавши в підсумку, за словами власників, плюс 20-23% додаткового завантаження.
Крім того, не сумують і в Одеському порту, де буквально в суботу пришвартувалися 2 лайнера з майже 500 туристами на борту, а на наступний сезон іноземні оператори вже подали близько 90 заявок.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас