Аргентина може перейти до держрегулювання приватного сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина може перейти до держрегулювання приватного сектора

Світ
232
Аргентина може посилити втручання політики в економічні процеси.
Сенат країни минулого тижня вирішив направити на затвердження парламенту новий закон про постачання. Цей документ дозволить уряду контролювати роботу приватного сектора: він зможе вводити обмеження на ціни і прибуток, примушувати підприємства виробляти товари собі в збиток і навіть відчужувати їх продукцію і майно.
До державного регулювання ключових ринків уряд перейшов кілька місяців тому. Поки ці заходи зачіпали основні продукти харчування, наприклад, яловичину і пшеницю, а також енергетичний сектор і валютний ринок. Новий закон повинен дозволити подібне втручання в усі сфери економіки.
Такою ініціативою уряд країни відреагувало на гостру економічну і фінансову кризу. Продукти щоденного раціону пропадають з полиць магазинів. При цьому з початку поточного року вартість основних продуктів харчування збільшилася практично на чверть.
Передбачені новим аргентинським законом обмеження не торкнуться дрібних і середніх підприємств. Великі ж матимуть можливість одержати компенсацію за збитки, понесені внаслідок реалізації жорстких заходів.
Тим не менш, уряд Аргентини стикається з масовою протидією з боку підприємців. “Група шести”, об’єднання представників різних секторів економіки, вже заявила, що подасть конституційну скаргу в разі, якщо закон вступить в силу. На її думку, він однозначно порушує принцип поділу влади.
DW вказує на схожість стану справ в Аргентині з тим, що відбувається у Венесуелі, хоча там ситуація набагато драматичніша. В травні 2013 року звістка про нестачу туалетного паперу в Венесуелі перетворило цю державу на об’єкт глузувань і жалості.
Венесуелі доводиться імпортувати більше двох третин усіх продуктів харчування для того, щоб прогодувати населення, і доходів від продажу нафти – єдиного джерела валютної виручки – ледь вистачає на це. Крім того, контрабандисти активно перепродують товари, які дотуються державою в Колумбію. Нібито для запобігання цьому при придбанні продуктів харчування та товарів першої необхідності венесуельські покупці тепер зобов’язані реєструватися за допомогою документів, що засвідчують особу, і відбитків пальців.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас