Прогрес у всьому: Грузія зібрала безпрецедентний врожай винограду - прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогрес у всьому: Грузія зібрала безпрецедентний врожай винограду - прем'єр

Аграрний ринок
911
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав безпрецедентним по своїй віддачі нинішній урожай винограду в країні, в результаті якого вже зафіксовані як рекордний обсяг його переробки, так і доходи, отримані фермерами від реалізації врожаю.
“Сьогодні ми символічно підводимо підсумки ртвелі (збір врожаю винограду), який цього року вважаємо найкращим, оскільки виноградарі задоволені результатами своєї праці”, – заявив журналістам І.Гарібашвілі в Кварелі (регіон Кахетія), де, як і в усій Грузії, в суботу вперше відзначався День грузинського вина.
Прем’єр зазначив, що на даному етапі в Кахетії вже зібрано і перероблено 115 тис. тонн винограду, що на 25% більше, ніж минулого року, доходи ж виноградарів від реалізації врожаю склали 155 млн ларі (близько $ 90 млн), перевищивши торішній показник більш ніж на 43%.
“Цей ртвелі був безпрецедентно успішним. Є сім’ї, які отримали дохід в 10, 20, 50 і 100 тис. ларі. Головне, що у фермерів з’явилася велика мотивація і стимул до розширення своїх виноградників”, – підкреслив І. Гарібашвілі.
За його словами, цього року нові виноградні плантації були висаджені на площі 4 тис. гектарів, що вказує на зростаючий інтерес селян до розвитку галузі, і ця тенденція поширюється.
Глава уряду разом з членами кабінету міністрів взяв участь в ртвелі на одній з виноградних плантацій, а також у святкових заходах, які відбулися в регіоні в рамках Дня грузинського вина.
Грузія в 2013 році експортувала 46 млн 747,8 тис. пляшок натурального виноградного вина (ємністю 0,75 літра), що в два рази більше, ніж у 2012 році. Майже половина експорту, що здійснювався в 46 країн, припала на Росію, яка відновила з червня минулого року (після семирічної перерви) імпорт грузинського вина.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас