«Електронний» ПДВ: проблеми з кращих спонукань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Електронний» ПДВ: проблеми з кращих спонукань

Казна та Політика
1286
З 1 січня 2015 року в Україні вводиться система електронного адміністрування ПДВ. Новий порядок повинен виключити можливість формування фіктивного ПДВ-кредиту, і відповідно, забезпечити підвищення надходжень до бюджету.
З іншого боку, для платників податків одним з головних переваг впровадження ПДВ-рахунків, за заявами представників Фіскальної служби, має стати рішення існуючих проблем з відшкодуванням ПДВ, та спрощення процедури його отримання з бюджету.
Тим не менш, вже зараз видно ряд недоліків, які можуть перешкодити досягти цієї останньої мети. Ось деякі з них.
Безстрокові зобов’язання
З 1 січня 2015 року через Податкового кодексу будуть виключені норми, що встановлюють терміни відшкодування ПДВ. Хоча ці терміни в сьогоднішніх реаліях носять формальний характер і на практиці не дотримуються, їх порушення дає платникам податків більше підстав для витребування належних їм сум відшкодування ПДВ та пені в судовому порядку.
В майбутньому ж затримки, що допускаються податковими органами при виплаті підтверджених сум відшкодування ПДВ, взагалі не будуть бути порушенням податкового законодавства. Такі зміни явно йдуть врозріз ыз заявленими намірами спрощення та підвищення прозорості процедури відшкодування ПДВ.
Обмежений «автомат»
Новим обов’язковим критерієм для отримання автоматичного відшкодування ПДВ є 12-кратне перевищення залишкової балансової вартості необоротних активів платника податків над заявленою сумою відшкодування. Багатьом компаніям-експортерам, основним претендентам на автоматичне відшкодування ПДВ, відповідати цьому критерію буде вкрай складно. У таких компаній суми ПДВ, що підлягають відшкодуванню з бюджету, нерідко, навпаки, перевищують вартість необоротних активів.
Дана вимога значно звужує коло платників податків, які зможуть претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ. Так, трейдери і торговельні будинки, основною функцією яких є придбання та реалізація товарів, не матимуть права на відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, що призведе до закономірної необхідності груп укрупнювати свій бізнес (перекладати виробничу і торговельну функцію на одну юридичну особу). Це, в свою чергу, призведе до скорочення робочих місць, зменшення податкових надходжень до бюджету тощо.
Накладний ліміт
З 1 січня 2015 року сума ПДВ, на яку може бути виписана податкова накладна, буде лімітована – якщо у платника податків буде недостатньо вхідного ПДВ, для того щоб він належним чином виписав податкову накладну, йому необхідно буде перерахувати кошти на спеціальний ПДВ-рахунок. При цьому якщо податковий кредит був заявлений до відшкодування (і не відшкодований), він не буде враховуватися при розрахунку суми, на яку платник податку матиме право належним чином оформити податкову накладну.
Це може привести до ситуації, коли у платника податків буде невідшкодована сума ПДВ, але йому доведеться здійснити сплату ПДВ, тобто перерахувати кошти зі свого розрахункового рахунку на спеціальний ПДВ-рахунок, що призведе до необгрунтованого вимивання обігових коштів.
Негативний НДC
Потенційні проблеми створюються для врахування від’ємного значення з ПДВ, задекларованого до 1 січня 2015 року. Законом, який регламентує застосування ПДВ-рахунків, встановлено, що суми такого від’ємного значення, що не заявленого до відшкодування до 1 січня 2015 року, будуть враховуватися в особливому порядку, який має бути розроблений.
До появи такого порядку складно судити про те, які обмеження будуть застосовуватися до такого від’ємного значення. Можливо, вони будуть стосуватися права на бюджетне відшкодування таких сум або ж їх використання для розрахунку суми ПДВ-зобов’язань до сплати в бюджет за певний період.
В цілому питання відшкодування ПДВ є лише частиною цілого комплексу проблем, що виникають при детальному аналізі запропонованої системи електронного адміністрування ПДВ. До її впровадження залишається ще достатньо часу, який потрібно витратити на розробку і затвердження цілого ряду підзаконних нормативних актів. Хочеться сподіватися, що вони будуть враховувати інтереси не тільки держави, але і платників податків.
Віктор Тимошенко, старший менеджер відділу податкових та юридичних послуг PwC
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас