Ситуація у світовій економіці гірше, ніж очікувалося - глава МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація у світовій економіці гірше, ніж очікувалося - глава МВФ

Світ
827
Стан світової економіки на даний момент гірше, ніж очікувалося ще півроку тому, заявила глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, виступаючи в Джорджтаунському університеті у Вашингтоні.
За її словами, зростання світового ВВП можна охарактеризувати як “посереднє”, і в 2015 році очікується лише незначне його прискорення.
Слабкі темпи зростання самі по собі є ризиком для світової економіки, сказала глава МВФ, оскільки компанії, які звикли будувати плани на майбутнє, скорочують інвестиції та витрати вже зараз, породжуючи тим самим “порочне коло”, що сприяє ще більшого уповільнення росту. За її словами, саме така ситуація спостерігається зараз в єврозоні.
Серед інших ризиків вона зазначила нерівномірну нормалізацію грошово-кредитної політики в розвинених країнах, так як це може відбитися на економічних показниках розвитку держав через коливання процентних ставок і валютних курсів.
Також існують фінансові ризики, зокрема, випливають з “тіньового”, небанківського сектора, значно менш регульованого, і геополітичного – такого, як конфлікти в Україні та Близькому Сході, а також ситуація з лихоманкою Ебола в Африці.
Для боротьби з цими ризиками та підвищення темпів зростання світової економіки слід застосовувати комплексний підхід, що включає не тільки заходи кредитно-грошової політики, а й проведення спрямованих на збільшення робочих місць і підтримку економічного зростання реформ у податковій сфері, а також заходи для стабілізації ситуації на ринку праці, заявила К.Лагард.
Вона підкреслила важливість продуманих інвестицій в інфраструктуру, оскільки цей показник, за її словами, впав швидкими темпами порівняно з економікою в цілому за час кризи.
Говорячи про різні тенденції в економіці окремих регіонів світу, К.Лагард виділила сильне зростання в США і Великобританії, слабкість європейської економіки, а також велику ймовірність прискорення росту в найбідніших країнах, що розвиваються. На її думку, країни, що розвиваються ринків збережуть роль локомотивів у розвитку світової економіки, хоча і з ризиком уповільнення темпів.
Оновлені прогнози МВФ щодо світової економіки будуть опубліковані наступного тижня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас