МВС спільно з колегами з США розкрили масштабну аферу з Green Card, шахраї вимагали за візу до $ 12 тис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС спільно з колегами з США розкрили масштабну аферу з Green Card, шахраї вимагали за візу до $ 12 тис

Кримінал
932
За 10 років шахраї налагодили безпрецедентну діяльність, обманюючи українців, охочих виїхати в США, щоб жити і працювати там на законних підставах. Про це УНН повідомили в прес-службі ГУБОЗ МВС України.
Схема афери з американськими візами була надзвичайно продуманою. Учасники групи, ретельно приховуючи свою діяльність, взяли під свій контроль програму диверсифікаційної візової лотереї Diversity Visa і виманювали у українців гроші, втягували у фінансову кабалу, а іноді й у трудове рабство за кордоном.
Тривалий час документування діяльності угруповання здійснювалось одночасно правоохоронцями двох країн. В Україні цим займалися працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю спільно з колегами з УБОЗ УМВС України в Тернопільській області, адже головний офіс зловмисників знаходився саме в Тернополі.
Центром злочинної схеми є комерційна структура “Гермес”, яка за родом діяльності повинна надавати туристичні послуги, і всю свою рекламну політику будувала на сприянні в еміграції в США.
Тому як з’ясували правоохоронці, підприємство виявилося не таким вже нешкідливим.
Зловмисники нелегально збирали установчі дані громадян України без їх відома. Особисту інформацію з фотографіями десятків тисяч українців зловмисники купували або викрадали з різних установ. Надалі від імен всіх цих людей спільники заповнювали заявки на участь у лотереї. При цьому українці про це навіть не підозрювали.
Щорічно, отримуючи імена переможців, вони просто продавали їх виграшний код. При цьому ціна відрізнялася від 4500 доларів до 12 000, в залежності від платоспроможності людини. Це в той час, коли участь у лотереї є абсолютно безкоштовним, а Уряд США не уповноважував будь-яке підприємство в Україні бути посередником.
Люди, які хотіли отримати можливість спробувати свої сили за кордоном, були просто змушені погоджуватися на вимоги шантажистів.
Крім того, учасники угруповання розуміли, що не у кожної людини є така кругленька сума готівкою, і в цьому напрямку вони добре попрацювали.
У разі, якщо особа була не в змозі оплатити такі кошти, пропонувалося оформити кредит у спеціально створеному кредитній спілці. А в якості гарантій виплати боргу укладалися угоди про заставу нерухомого майна.
А після того, як людина виїжджав за кордон, група спеціально підібраних адвокатів через корумповані зв’язки в правоохоронних органах і судах відбирали все майно потерпілих.
В цілому слово “Гермес” стало брендом не тільки на Тернопільщині, а й в інших містах України, де працювали їхні філії. За словами учасників угруповання, вони продавали українцям мрію і надію.
Тому були люди, які й самі зверталися до спільноти за допомогою у виїзді в Америку. Тоді правопорушники самостійно заповнювали необхідні анкети від імені клієнтів і відправляли по електронній пошті заявку на участь у лотереї, відзначаючи свої контактні дані та електронні адреси, куди надалі надходитимуть коди-підтвердження.
Однак люди навіть не здогадувалися, що за відповідний код, їм знову доведеться заплатити суму в розмірі десятків тисяч доларів США. Тому в будь-якому випадку зловмисники своїх жертв затягували у фінансову залежність.
Одним лише обманом не закінчувалась діяльність зухвалого угруповання. Уже на території США інші спільники зустрічали українців, де забирали їх міграційні документи і влаштовували на низькооплачувані роботи. Таким чином люди ставали трудовими рабами.
У разі звернення потерпілих або їх родичів до правоохоронних органів, їм одразу погрожували розправою, тут же знову були доречними корумповані зв’язки угрупування.
Крім того, щоб не привертати до себе зайвої уваги правоохоронних органів зловмисники називали свої філії “Діаспора”.
За словами заступника начальника ГУБОЗ МВС Віталія Стрижака, працівниками міліції вже проведено 25 обшуків, в ході яких вилучили чимало доказів незаконної діяльності угруповання, зокрема бухгалтерські документи, штампи і печатки фіктивних підприємств, банківські картки, анкети з персональними даними, боргові розписки і т. д.
Також вилучено документи на право власності на нерухомість як на території України, так і за кордоном, державні акти на земельні ділянки на території різних регіонів нашої країни і півмільйона гривень.
В цілому розслідується ряд кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 190 (Шахрайство), ст. 205 (Фіктивне підприємництво) та ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України. До речі, Державною службою фінмоніторингу вже підтверджено “відмивання” доходів угрупованням на суму більше 2 мільйонів гривень.
На території нашої країни в шахрайській схемі були задіяні близько 10 чоловік. Двом учасникам вже повідомили про підозру, невдовзі така ж доля чекає і їх спільників на території США. Адже там розслідується справа щодо візового шахрайства.
“Зараз планується підписання міжнародно-правового доручення, в рамках якого буде проводитися подальша спільна робота правоохоронців двох країни з розслідування цієї резонансної справи, встановленню всіх постраждалих, поверненню їх грошей та притягнення до відповідальності всіх учасників транснаціональної групи”, – зазначив Віталій Стрижак.
Зокрема вже встановлено майже 200 постраждалих, які в даний час знаходяться в США, їх дані вже передали американським колегам. Разом з тим, вилучені при обшуку документи свідчать, що через шахрайську оборудку угруповання пройшли тисячі людей.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас