Падіння курсу гривні - не найбільша проблема, з якою сьогодні зіткнувся НБУ - екс-заступник голови Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння курсу гривні - не найбільша проблема, з якою сьогодні зіткнувся НБУ - екс-заступник голови Нацбанку

Валюта
6844
Падіння курсу гривні – не найбільші проблеми, з якими зіткнувся Національний банк України. Про це сьогодні під час круглого столу заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко. Набагато гірше – це некеровані процеси, які відбуваються на валютному ринку.
“На мій погляд це відбулося з базових причин – від того, що пішли від правильної моделі, коли ціновим якорем в Україні вважався курс і не допускались його різкі коливання. В даній ситуації оголошена НБУ валютна політика не дає свободи маневрів чи застосування тих інструментів, які необхідні для фіксації курсу. В рамках плаваючого курсу не можуть бути застосовані ті інструменти, які можливі при фіксованому курсі. Тому і знаходиться Національний банк у тому “подвійному стані”, коли з одного боку оголошується плаваючий курс, а з іншого застосовуються такі бюрократичні адміністративні міри, які дуже застарілі”, – вважає він.
“Ця позиція, коли змінено ціновий якір з курсу на інфляційне таргетування, і є базовою помилкою, яка не дає вийти із цієї ситуації, не змінивши модель чи політику Національного банку України”, – підкреслив Яременко.
“Реалії змушують Національний банк фіксувати курс, тому що він є ціновим якорем. І необхідно оголосити політику НБУ з плаваючого курсу неспроможною. На ринку немає вільних гравців – немає “биків”, немає “ведмедів”. Є лише один гравець – НБУ. Коли він іде з ринку – починається хаос”, – додав експерт.
Нагадаємо, у вересні цього року Україна перейшла на плаваючий валютний курс. «У нашій країні резерви потрібні виключно тільки для використання в критичній ситуації: на покупку імпорту або на стабілізацію ситуації в країні», – заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, додавши, що резерви НБУ не можна витрачати на фіксацію курсу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас