США виходить у світові лідери з видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США виходить у світові лідери з видобутку нафти

Енергетика
2219
США у вересні або жовтня 2014 року можуть перевершити Саудівську Аравію за обсягами видобутку рідких вуглеводнів вперше з 1991 року, пише газета Financial Times, виносячи цей матеріал на першу смугу.
У червні показники виробництва вуглеводнів в США і Саудівської Аравії практично збігалися, в серпні ця ситуація повторилася, обсяги склали близько 11,5 млн барелів на добу (б / с), свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства.
До кінця цього року США видобуватимуть близько 9 млн б / с проти 8,87 млн б / д на початку вересня і 5 млн б / с в 2008 році. Це нижче, ніж у Росії, яка виробляє 10,1 млн б / д і Саудівської Аравії (9,7 млн б / с). Однак з урахуванням виробництва пропану і етану із сланцевого газу, які використовуються як найціннішу сировину в нафтохімічній промисловості, США впевнено виходить в лідери світового ринку. З урахуванням виробництва біопалива на рівні 1 млн б / с відрив США від інших країн стає ще помітніше.
Експерти вважають, що за показниками видобутку власне нафти Америка зможе обігнати Саудівську Аравію і Росію до кінця поточного десятиліття.
На тлі зростання видобутку в США світові ціни на нафту продовжують знижуватися, незважаючи на конфлікти в Сирії та Іраку, хаос в Лівії та кризу на Україні. Минулого тижня ціна на нафту еталонної марки Brent склала $ 95,6 за барель проти $ 120 на початку 2012 року. У вівторок листопадовий контракт на Brent торгується вище $ 97,3 за барель, в третьому кварталі ця марка подешевшала більш ніж на 13%.
Ер-Ріяд заявив, що зростання видобутку в США не повиненно впливати на роль Саудівської Аравії на нафтових ринках. Саудівська Аравія стверджує, що може підвищити видобуток на 2,5 млн б / с при необхідності забезпечити рівновагу попиту і пропозиції. Раніше у вересні замміністра нафти Саудівської Аравії Абдулазіз бен Салман бен Адулазіз сказав, що королівство є “єдиною країною світу з корисними резервними нафтовидобувними потужностями”.
В основі бурхливого зростання видобутку нафти в Америці лежить сланцева революція, відзначає газета. Бурхливий розвиток нових методів видобутку з використанням горизонтального буріння і гідророзриву нафтоносних шарів, особливо в штатах Техас і Північна Дакота, призвело до того, що розробка раніше недоступних родовищ вуглеводнів раптово стала рентабельною справою. З початку 2012 року видобуток в США збільшився більш ніж на 3,5 млн б / с, що можна порівняти із загальносвітовим приростом за той же період.
Вже наступного року США, як очікується, скоротять імпорт рідкого палива до 21% від загального споживання з 60% в 2005 році, що змінить картину світової енергетичної безпеки, пише FT. Найбільшим імпортером нафти стає Китай, що виявляє все більше інтересу до Близького Сходу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас