Українські металурги нарощують поставки в ЄС і знижують до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські металурги нарощують поставки в ЄС і знижують до Росії

Фондовий ринок
740
Вітчизняні сталевари все глибше проникають на ринки Євросоюзу. Так, за даними провідного спеціаліста управління металургійного комплексу держпідприємства «Держзовнішінформ» Катерини Єфименко, за сім місяців поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого виробники змогли в десятки разів збільшити виручку від продажів в ЄС продукції будівельного сортаменту, а саме арматури. Якщо торік її реалізація в ЄС принесла їм всього $ 3 млн, то в цьому – $ 70 млн.
Сума малозначна за мірками галузі, але тенденція показова, бо наші сталевари традиційно продають металопродукцію будівельного сортаменту в країни Близького Сходу, а також в Росію. У компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» (АМКР) «Капіталу» підтвердили, що дійсно наростили цього року поставки арматури в ЄС, а саме в країни Балтії. Правда, вказали, що приріст був незначним. Арматуру в Україні виробляє АМКР, а також Єнакіївський металургійний комбінат компанії «Метінвест».
В цілому європейський ринок був досить гостинним для наших виробників. На це вказують дані Держстату. Наприклад, поставки напівфабрикатів в ЄС наші метпідприємства наростили з 2,4 млн т (у січні-липні 2013) до 2,5 млн т (у січні-липні 2014). Виручка від експорту цієї продукції також збільшилася, хоч і незначно – з $ 1,1 млрд до $ 1,2 млрд. За сім місяців минулого року метпідприємства поставили до Євросоюзу 949 тис. т плоского прокату на суму $ 523 млн, а в січні- липні поточного – 1,1 млн т на $ 628 млн. Це досить непогані результати на тлі рецесії європейської економіки, вважають експерти.
Постраждали від війни
Доходи від продажів металопродукції на європейських ринках могли бути більш істотними в цьому сезоні, якби не скорочення виробництва підприємствами, що знаходяться в зоні АТО в Донбасі. Картину поставок зіпсував серпень, коли були повністю зупинені Алчевський МК корпорації ІСД і Єнакіївський МК компанії «Метінвест». Це призвело до падіння на 30% показників виробництва по галузі порівняно з липнем поточного року і на 40% – з серпнем 2013-го. Крім того, в липні-серпні скоротили випуск продукції маріупольські комбінати «Метінвесту» – ММК ім. Ілліча і «Азовсталь», а також меткомбінат ім. Дзержинського корпорації ІСД. І лише АМКР, «Запоріжсталь» («Метінвесту») і Дніпровський меткомбінат ім. Петровського (російського «Євразу») зберігали планову завантаження.
Перше півріччя 2014 виглядало більш оптимістично. За його підсумками зростання поставок метпродукції до Європи порівняно з аналогічним періодом 2013 склало 14%. Сталевари продали на ці ринки 3,5 млн т метпродукції, відзначає аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка. Але вже в липні-серпні реалізація в ЄС знизилася на 6%, відзначає експерт. «Різке скорочення виробництва у зв’язку з розгортанням воєнних дій в Донбасі в цей період змусило металургійні компанії зосередитися на виконанні існуючих контрактів і виробництві продукції з більшою доданою вартістю (готового прокату)», – пояснив «Капіталу» Дзвінка.
З напівфабрикатів на прокат
Цікаво, що в липні-серпні металурги не нарощували поставки напівфабрикатів в ЄС, як звичайно. Адже там зосереджені сестринські компанії металургійних груп, які буквально переробляють напівфабрикати в продукцію з більшою доданою вартістю. Навпаки, в цей період сталевари збільшили поставки в ЄС продукції більш високого переділу – довгого і плоского прокату. «У липні-серпні експорт довгого прокату в ЄС зріс на 28% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 90 тис. т, а поставки плоского прокату збільшилися на 15% – до 334 тис. т», – повідомив Дзвінка. При цьому продажі напівфабрикатів в ці два місяці знизилися на 18%. Це нетипова ситуація, і викликана вона зупинкою і скороченням завантаження підприємств, вважають експерти.
Це підтверджують і дані по підприємствах. Так, найбільше скорочення поставок напівфабрикатів показав зупинений Алчевський МК. У липні-серпні цей меткомбінат знизив експорт продукції на завод ІСД в Угорщині на 43% – до 70 тис. т – у порівнянні з липнем-серпнем 2013. Єнакіївський метзавод скоротив поставки в Болгарію на 34% – до 34 тис. т. «Азовсталь» показав падіння експорту напівфабрикатів в ЄС за цей період на 24% – до 67 тис. т.
З поставками в РФ гірше
Нарощуючи експорт в ЄС, металурги скорочують його до Росії. У першому півріччі вони зменшили реалізацію своєї продукції на ринку РФ на 37% (до 1,1 млн т) порівняно з січнем-червнем 2013. У липні-серпні падіння продовжилося і склало 26% – до 417 тис. т, повідомляє Eavex Capital. Скорочення падіння продажів в Росію в літні місяці Дзвінка пояснює лише низькою базою порівняння. «У серпні 2013 РФ, реалізуючи стратегію імпортозаміщення, скоротила імпорт українського прокату, переважно довгого, на третину в порівнянні з липнем 2013 – з 332 тис. т до 229 тис. т. І з того часу щомісячний експорт української сталі в РФ не перевищував 260 тис. т», – каже експерт. У підсумку в липні-серпні 2014 падіння поставок довгого прокату в РФ склало 23%. Реалізація зменшилася до 262 тис. т. По плоскому прокату відзначається більш істотне падіння – на 30%, до 155 тис. т.
Наталія Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас