Рекордні борги і уповільнення зростання світової економіки можуть передвіщати кризу - ICMB — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекордні борги і уповільнення зростання світової економіки можуть передвіщати кризу - ICMB

Світ
376
“Отруйна комбінація” з рекордних обсягів боргу та уповільнення темпів економічного зростання підтверджують побоювання, що світова економіка може рухатися в бік чергової кризи, повідомляється в 16-му щорічному доповіді Міжнародного центру грошово-кредитних досліджень (International Center for Monetary and Banking Studies, ICMB) .
Процентні ставки по всьому світу будуть залишатися на низькому рівні “дуже-дуже довгий час” для того, щоб домовласники, компанії та уряди змогли обслуговувати свої борги і уникнути чергового краху, відзначається в дослідженні, підготовленому групою провідних економістів, включаючи трьох колишніх керівників центральних банків . На їх думку, для того щоб запобігти подальшому збільшенню попиту на залучення грошей на тлі низьких ставок і, в результаті, подальшому зростанню заборгованості, регулюючі органи по всьому світу будуть використовувати додаткові прямі заходи з обмеження обсягів запозичень.
У документі звертається увага на підвищення обсягу заборгованості, яке триває, в той час, коли більшість говорить про те, наскільки в світовій економіці зменшилася борговий тягар. Хоча боргове навантаження фінансового сектора знизилося, зокрема в США, і перестала рости заборгованість домогосподарств щодо рівня доходів в розвинених країнах, зберігається швидке зростання держборгу в багатьох державах і корпоративного – в emerging markets, особливо в Китаї.
Доповідь попереджає про “отруйну комбінацію високої та зростаючої глобальної заборгованості та уповільнення росту номінального ВВП, викликаного як ослабленням реального зростання економіки, так і падінням темпів інфляції”, пише The Financial Times.
Загальний обсяг державного та недержавного боргу в світі зріс з позначки 160% національного доходу в 2001 році до майже 200% в 2009 році і 215% в 2013 році.
“Всупереч широко поширеним переконанням, світ ще не почав позбуватися боргів, і ставлення глобальної заборгованості до ВВП і раніше підвищується, сягаючи нових максимумів”, – йдеться в звіті.
Міжнародний центр грошово-кредитних досліджень – некомерційна організація, створена в 1972 році в Женеві. яка діє за рахунок спонсорства європейських центральних банків (Банку Франції, Банку Іспанії, Банку Італії, Буднесбанка, Банку Нідерландів, Швейцарського національного банку) і великих європейських комерційних банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас