Дефіцит платіжного балансу в серпні скоротився до $ 42 млн - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит платіжного балансу в серпні скоротився до $ 42 млн - НБУ

Казна та Політика
504
Дефіцит платіжного балансу України в серпні скоротився в 6,3 рази в порівнянні з липнем поточного року і в 5,5 рази в порівнянні з серпнем минулого року, до $ 42 млн, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на попередні дані.
Згідно з повідомленням, в цілому за січень-серпень дефіцит платіжного балансу становив $ 4,587 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року його профіцит зафіксований на рівні $ 1,651 млрд.
За даними НБУ, в серпні дефіцит поточного рахунку скоротився майже до нуля: $ 42 млн у порівнянні з $ 1,8 млрд в серпні минулого року (за січень-серпень – $ 2,685 млрд).
“Збалансування зовнішньої торгівлі відбулося через скорочення імпорту внаслідок ослаблення реального обмінного курсу гривні (на 24% з початку року) і зменшення внутрішнього попиту (зниження виробництва прискорилося до 21,4% у серпні)”, – наголошується в повідомленні.
При цьому, згідно з повідомленням, експорт обмежувався загостренням ситуації на сході країни (закриття виробництва і руйнування інфраструктури) і санкціями в торгівлі з Росією: темпи падіння експорту в серпні прискорилися до 17,3% в річному вимірі з 7,7% у липні.
Темпи падіння імпорту товарів в серпні також прискорилися до 42,4% в річному вимірі порівняно з 33,3% в липні внаслідок зниження економічної активності та припинення імпортних поставок природного газу з Росії.
“Скорочення неенергетичного імпорту в серпні було найбільшим (39,4%) після кризи 2008 – 2009 років. Це обумовлено зменшенням реальних заробітних плат і зростанням заборгованості по їх виплатами, продовженням девальвації, низькою кредитною активністю і зниженням фінансових результатів підприємств. Темпи падіння обороту роздрібної торгівлі в серпні прискорилися до 21,2% у реальному вимірі (з 10,1% в липні)”, – констатується в повідомленні.
За даними НБУ, в серпні сальдо капітального і фінансового рахунку було нульовим (у січні-серпні дефіцит склав $ 1,902 млрд).
“Третій місяць поспіль спостерігається чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну ($ 202 млн, 81% яких спрямовані в реальний сектор)”, – наголошується в повідомленні.
Приріст готівкової валюти поза банками становив $ 241 млн, негативне сальдо за кредитами та облігаціями $ 240 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас