Президент Єврокомісії допускає внесення змін до угоди про асоціацію з Україною - "якщо Київ попросить" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Єврокомісії допускає внесення змін до угоди про асоціацію з Україною - "якщо Київ попросить"

Казна та Політика
671
Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу дав зрозуміти, що допускає можливість внесення змін до угоди про асоційоване членство України в ЄС, якщо про це попросить Київ.
“Думаю, зараз в загальних інтересах конструктивно працювати над цими питаннями, – сказав він в інтерв’ю The Wall Street Journal в четвер. – Ми відкриті, конструктивні й прагматичні”.
Газета нагадує, що раніше в Брюсселі говорили, що не бачать необхідності вносити зміни до угоди.
За словами Баррозу, якщо Київ звернеться з таким проханням, ЄС буде готовий обговорювати й імплементацію угоди, та її вплив на Росію.
“Якщо українці, вислухавши заклопотанність Росії, захочуть обговорити з нами окремі питання, ми готові будемо слухати”, – сказав Ж.М.Баррозу.
Раніше на цьому європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле заявляв в інтерв’ю американській газеті, що останні вимоги Москви щодо угоди з Україною, зокрема, стосуються необхідності внесення до неї змін, виходять за рамки досягнутих раніше тристоронніх домовленостей.
За даними The Wall Street Journal, президент РФ Володимир Путін направив лист Ж.М.Баррозу. Єврокомісія також готує відповідь на лист міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва, відправлений на минулому тижні. За даними FT, в посланнях вказується, зокрема, на необхідність внесення змін до підписану Євросоюзом з Україною угоду.
Як казав сам О.Улюкаєв, в його листі також йдеться, по-перше, про необхідність юридичного оформлення досягнутих раніше тристоронніх домовленостей на рівні рішення ради міністрів ЄС та акта Верховної Ради України, по-друге, що “повзуча” імплементація угоди буде розглядатися Москвою як порушення домовленостей.
Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гюхт сказав Financial Times, що домовленості між ЄС, Росією та Україною передбачають лише “паузу” в повній реалізації угоди про асоційоване членство України в ЄС, щоб дати сторонам можливість “прояснити” окремі його позиції. “Росіяни, звичайно, не хочуть розглядати це лише як період для прояснення”, – додав він, а хотіли б самі стати учасниками переговорного процесу.
За словами К.Гюхта, тристоронні домовленості не забороняють Києву здійснювати в період цієї відстрочки кроки з внесення змін до національного законодавства з метою реалізації угоди з ЄС.
У Москві вважають, що це стане порушенням досягнутих домовленостей.
Як повідомлялося, 12 вересня на тристоронній міністерській зустрічі в Брюсселі, Україна, Росія та ЄС досягли домовленості, що реалізацію торговельної частини угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде відкладено до кінця 2015 року. При цьому ЄС продовжить на цей період скасування імпортних мит на українські товари. 16 вересня український парламент ратифікував угоду про асоціацію з ЄС, на наступний день кабінет міністрів затвердив план імплементації цього документа.
Москва заявила, що чекає від Києва документального підтвердження готовності слідувати домовленостям про відстрочку імплементації тих положень угоди про асоціацію з ЄС, які викликають стурбованість РФ.
22 вересня було опубліковано постанову уряду РФ, згідно з якою Росія збільшить мито на українські товари через десять днів після початку процесу реалізації Києвом угоди про асоціацію з Євросоюзом.
О.Улюкаєв заявив, що, якщо Україна документально оформить рішення про відстрочення реалізації частини угоди, російська сторона не застосовуватиме постанову уряду про підвищення мит на українські товари.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас