П'ятирічка від Порошенка: Провести 60 реформ, знизити інфляцію в 20 разів і жити довше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ятирічка від Порошенка: Провести 60 реформ, знизити інфляцію в 20 разів і жити довше

Казна та Політика
1289
Українці житимуть довше, ВВП виросте в два рази, ми будемо довіряти судам, а інфляція складе всього 1,7% – такою через п’ять років країну бачить президент Петро Порошенко. Вчора він представив стратегію розвитку України до 2020-го року. Його перша прес-конференція в якості гаранта проходила в київському “Мистецькому арсеналі”. Журналісти, як українські, так і іноземні, почали з’їжджатися до 12 ранку, хоча початок було призначено на 14:00. Гості, пригощаючись чаєм, кавою і тарталетками, жартували, що президент неодмінно запізниться мінімум на годину (таке бувало при екс-президентах). А безпосередньо перед початком заходу журналісти, намагаючись зайняти місця поближче до Порошенка, “вкрали” в охорони стілець і переставили його в прохід до сцени, щоб можна було на нього також сісти.
Захід розпочався вчасно: близько 300 представників ЗМІ розсілися в величезному залі, а президент на сцені сидів за столом і відповідав на запитання в мікрофон. Заздалегідь, як це раніше неодноразово бувало, питання гаранту з його прес-службою не узгоджувалися. Конференція тривала більше двох годин: задати питання встигло більш 30 ЗМІ. Серед присутніх були російські “Дощ” і “Ехо Москви”.
Лейтмотивом зустрічі стали події на Сході країни: Порошенко багато говорив про війну, запевнивши, що зрозумів всю серйозність ситуації, коли його син вирушив до АТО.
П'ятирічка від Порошенка: Провести 60 реформ, знизити інфляцію в 20 разів і жити довше
ВІЙНА ЗА МИР”. Презентуючи стратегію розвитку, Петро Порошенко підкреслив, що Україна повинна пройти шлях реформ в найкоротші терміни, щоб впевнено постукати в двері до ЄС (подасть заявку України, за його словами, в 2020-му році). “Шлях титанічних змін нам потрібно не просто пройти, а пробігти. Політична воля є, а дороги назад немає, – заявив президент. – Внутрішній виклик не менше, ніж загроза зі Сходу. Корупція і економічна відсталість – союзник бойовиків. Їх мета – знищити нашу державу “. За словами президента, владі належить провести більше 60 реформ і соцпрограм. “Кажуть, у реформ багато ворогів. Але я нічого не боюся. Очі бояться, руки роблять. Ми повинні зламати феодальну модель держави … Наші найближчі сусіди після радянської сірості вже одяглися на вишуканий європейський манер. Чим ми гірші? Головна причина відсутності реформ – це війна. У нас своя війна за мир”.
Також Порошенко зазначив, що перебуває в повній впевненості, що його мирний план спрацює, і він навіть відвідає Донецьк після місцевих виборів 7 грудня, передбачених законом про особливий статус. “Коли Донецьк обере собі легітимного мера, який зможе представляти інтереси жителів Донецька, я із задоволенням з ним зустрінуся. Зараз мені ні з ким там зустрічатися”, – підкреслив глава держави. У той же час представники “ДНР” не поспішають підкорятися розпорядженням з Києва, і на 2 листопада призначили власні вибори. Однак Порошенко заявив, що не визнає їх. “Вибори, призначені терористичними організаціями не будуть визнані ані Україною, ані усім світом і, сподіваюся, ні РФ”, – заявив Порошенко.
ЛЮСТРАЦІЯ. Президент запевнив, що скоро підпише і закон про люстрацію, в якому багато спірних моментів, вважає громадськість. На питання “Сегодня”, коли суспільство побачить остаточний варіант закону (нагадаємо, в Раді нас запевнили, що закон розміщений на сайті парламенту ще неостаточний – Авт.), Порошенко зізнався, що документа не бачив, але у нього ще є 10 днів на підписання і вислуховування претензій до нього від ЗМІ та громадських організацій: “Є люди, які вважають, що його варто підписати”.
Допомога заходу, курс і світ
У найближчі три тижні президент Петро Порошенко проведе переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. Як заявив вчора глава нашої держави: “Зустріч буде в багатосторонньому форматі, але не виключається і проведення двосторонніх консультацій. Головне – продовження діалогу про мир”.
Україна не планує вводити економічні санкції проти партнерів Росії по Митному союзу: Казахстану та Білорусі. “Я вважаю, що після того як Казахстан і Білорусь вступили в Митний союз, питання застосування захисних заходів і санкцій з боку РФ повинні бути предметом врегулювання з Євразійською економічною комісією, тому що вона вже делегувала туди повноваження, – сказав Порошенко. – Це показує нещирість цього об’єднання: коли потрібно – воно є, а коли не потрібно – вирішують самі. Я б хотів подякувати Казахстану за його економічну політику щодо України “.
Для вирішення складної економічної ситуації в Україні потрібно залучити більше грошей від міжнародних організацій і західних партнерів, вважає, окрім іншого, президент. Наприклад, за словами Порошенка, програма Міжнародного валютного фонду для України повинна бути переглянута: “Вона була розрахована на мирний час. Зараз потрібно внести туди корективи з урахуванням останніх подій”. На думку президента, такий перегляд необхідний для підтримки курсу гривні та стабілізації ситуації на ринку валют. До речі, для залучення інвесторів в нашу країну збираються задіяти Фонд Сороса, який, за попередніми даними, готовий з 2015 року почати страхувати інвесторів, що вкладають гроші в нашу країну. Експерти підтримують ідею: це вихід в умовах нестабільності.
Порошенко також сподівається, що США та ЄС збільшать розміри фінансової допомоги, що дозволить утримати курс нацвалюти: “Потрібен ще 1 мільярд євро макроекономічної допомоги від ЄС, кредит від США ще на 1 млрд доларів, щоб перенести пікове навантаження на курс. Збереження національної валюти – це теж збереження країни”.
Президент запевнив, що у нас не буде жодних миротворчих контингентів: “Досвід ведення миротворчих контингентів у Придністров’ї та інших конфліктах вів до втрати територіями їх суверенітету. У нас буде місія спостерігачів. Завтра прибудуть перші безпілотні апарати для контролю за режимом припинення вогню і відведенням важкої артилерії, систем залпового вогню, інших засобів ураження в буферну зону в 15 км “.
Кеннеді, Сковорода і притча з Біблії
Промова президента рясніла цитатами. Наприклад, було з біблійної притчі: про те, що Україні не можна оглядатися назад. Згадав Порошенко і фразу українського філософа Григорія Сковороди: “Все злото проти свободи лише болото”. Ще однією яскравою цитатою були слова американського президента Джона Кеннеді, яку глава держави застосував до себе і заодно адресував всім українцям: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country” (“Запитай не про те, що твоя країна може зробити для тебе, а про те, що ти можеш зробити для своєї країни. – Авт.”). При цьому Порошенко кілька разів підкреслив, що найважливіше запровадити в Україні “європейські цінності”.
Експерти: це залік, але потрібна конкретика
Політологи промову президента оцінили в цілому позитивно. Але, на думку політичного експерта Андрія Єрмолаєва стратегія “2020” потребує більш об’ємною презентації. “Стратегія – це не заявлений намір, це підходи і варіанти вирішення проблем. Тому сьогодні ми почули презентацію наміри про стратегію, а справжня презентація ще попереду. Треба віддати належне президенту: найголовніше, що цю стратегію він позиціонує, як шлях до повноцінного членства в ЄС”, – коментує політолог.
У свою чергу політолог Володимир Фесенко вважає, що для проведення реформ важливо не повторювати помилки колишньої влади. “Це заявка Порошенко на те, що він готовий стати каталізатором реформ. Головне, щоб не було розриву між словом і ділом. Ми не раз бачили, як реформи заявлялися, а потім блокувалися. Щоб цього не сталося, необхідно призначати на ключові позиції реформаторів і боротися з корупцією. Важливим також була теза про мирне врегулювання ситуації на Сході”. “Ми показали, що готові бути активні у зовнішній політиці і маємо намір поступово врегулювати відносини з Росією і країнами МС, Порошенко не налаштований на війну без кінця. Це важливо для України і для міжнародних партнерів, – каже Андрій Єрмолаєв. – Порошенко налаштований навести порядок в секторі безпеки, особливо в армії. Час, коли потрібно було мобілізувати всі сили, в тому числі добровольчі, проходить, настає час професіоналізації ЗСУ. Це своєчасний і важливий посил. Загалом, виступ був підсумковий. І я сказав би так – це залік”.
А ось політолог Тарас Березовець вважає, що Порошенко має намір йти на другий президентський термін: “Презентуючи стратегію, Порошенко показує, що цю програму він збирається реалізовувати особисто. Це натяк на те, що він хоче відпрацювати два президентські терміни. Фразою про те, що він не виключає проведення третього Майдану, Порошенко відповів на критику тих, хто говорить про те, що непроведення реформ призведе до акцій протесту. Президент каже, що він усвідомлює існування такої небезпеки. Чи зможе він на неї відповісти – друге питання”.
Олександра Захарова, Філенко Дмитро, Варвара Ткачова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас