Норвегія скуповує американську нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія скуповує американську нерухомість

Нерухомість
607
Норвегія стала другою в рейтингу країн-покупців комерційної нерухомості в США, так як її Суверенний фонд добробуту, найбільший в світі, купує безліч будівель від Нью-Йорка до Сан-Франциско.
Країна витратила понад $ 3,2 млрд на покупку нерухомості в США в поточному році, згідно з даними дослідницької компанії Real Capital Analytics і заявам самого фонду.
Таким чином, Норвегія стала другим після Канади найбільшим іноземним покупцем нерухомості в США. Загальна сума витрат більше ніж у два рази перевищила витрати 2013 року, коли Норвегія займала шосту позицію серед покупців нерухомості.
Норвегія, населення якої менше, ніж населення Нью-Йорка, витрачає мільярди доларів на придбання нерухомості по всьому світу. Суверенний фонд добробуту країни прагне до того, щоб вкласти 5% своїх активів у нерухомість. В США ціни на нерухомість зростають за рахунок іноземних покупців, які, як правило, згодні на меншу прибуток в обмін на можливість безпечного інвестування, згідно дослідницької компанії Green Street Advisors.
Манхеттен і Бостон
Остання угода Норвегії в США – це покупка на суму $ 1,5 млрд у компанії Boston Properties, яка є найбільшим в США інвестиційному фондом нерухомості, частки в трьох будівлях. Суверенний фонд добробуту Норвегії купив 45% хмарочоса Citigroup Center на Манхеттені, а також офісний будинок Atlantic Wharf і будівля 100 Federal St в Бостоні.
Суверенний фонд добробуту Норвегії почав купувати нерухомість за межами Європи в минулому році. Norges Bank Investment Management заявляє, що він планує збільшити кількість персоналу на 60%, у зв’язку із збільшенням інвестицій в нерухомість.
Керстен Каллевіг, директор з інвестицій в нерухомість в фонді, почав скупку нерухомість в США в лютому 2013 року, створивши спільне підприємство з TIAA-CREF для придбання частки в п’яти офісних будівлях.
Раніше цього місяця норвезька фонд купив 49,9% будинку Orrick в Сан-Франциско за $ 139 700 000.
Складські приміщення
У січні Norges Bank Investment Management придбав частки в 66 американських складських приміщеннях через оборудку з Prologis Inc., найбільшого в світі власника промислової нерухомості. У липні фонд також купив частку в офісній будівлі за адресою One Beacon St. в Бостоні.
Канада є найбільшим іноземним покупцем американської нерухомості з 2010 року. У поточному році канадські інвестори придбали частку в нерухомості на суму $ 8,3 млрд, а в 2013 році – на суму $ 11,1 млрд.
Норвегія, яка є найбільшою нафто-і газодобувної країною Північної Європи, вкладає більшу частину від своїх доходів від продажу нафти в свій суверенний фонд, який інвестує 60% в акції, 35 в облігації і 5% в нерухомість.
Частка Канади
У червні пенсійний фонд Канади Pension Plan Investment Board витратив $ 108 млн на збільшення своєї частки в офісній будівлі One Park Avenue на Манхеттені з 11% до 45%.
На іноземних інвесторів припадає від 20 до 30% покупок комерційної нерухомості в доларовому еквіваленті в Нью-Йорку і Вашингтоні, в порівнянні з 10-20% в Лос-Анджелесі, Сан-Франциско і Х’юстоні.
Іноземні інвестори зазвичай купують менше 50% нерухомості в особисту власність, щоб уникнути податків, які буде необхідно виплачувати в разі подальшого продажу, відповідно до законодавства від 1980 року.
Зростання попиту в Європі
За даними дослідження, проведеного міжнародною консалтинговою компанією в галузі нерухомості CBRE, попит на офісну нерухомість в Західній Європі досяг максимального рівня з початку фінансової кризи.
Попит на офісну нерухомість у другому кварталі 2014 виріс на 21% порівняно з першим кварталом, досягнувши свого максимуму з початку економічного спаду.
В результаті зростання попиту, спостерігалося скорочення вільних офісних площ. Існує висока ймовірність того, що скорочення вільних офісних площ, особливо в Західній Європі, призведе до зростання ставок оренди в довгостроковій перспективі.
Наприклад, у II кварталі в Мадриді ставки оренди вперше з початку фінансової кризи виросли з 24,50 до 24,75 євро за кв. м в місяць.
У Москві попит залишається під впливом поточної геополітичної ситуації. У II кварталі 2014 обсяг поглинання склав всього 25% від обсягу угод укладених в цей же період роком раніше. За весь 2014 обсяг укладених угод може скласти 25-40% від обсягу 2013 року.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас