Україна знаходиться в останній десятці світового ренкінгу за обсягом чистих фінансових активів - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знаходиться в останній десятці світового ренкінгу за обсягом чистих фінансових активів - дослідження

Казна та Політика
601
Загальні фінансові активи домогосподарств України в 2013 році зросли на 3,5% порівняно з 20% -ним ростом в попередньому році, повідомляється в щорічному звіті Global Wealth Report страхової компанії Allianz SE, яка вивчає добробут домогосподарств в 53 країнах по всьому світу.
Як наголошується в звіті, зниження показника відбулося за рахунок різкого скорочення портфеля цінних паперів (більш ніж на 10%), при цьому банківським депозитам, страховим та пенсійним активам вдалося показати двозначне зростання. Разом з тим, на думку фахівців Allianz, в довгостроковій ретроспективі розвиток активів в Україні показує хороший ріст: з 2007 року загальні фінансові активи домогосподарств збільшилися в три рази; з кінця 2000 року середньорічний темп росту активів становив 34,7%, що є найвищим показником в регіоні Східна Європа.
Згідно звіту, темпи росту в цьому регіоні в минулому році в цілому сповільнилися на один процентний пункт – до 11,2%, хоча зростання було вдвічі вище, ніж у Західній Європі (+ 5,2%). У довгостроковій перспективі весь регіон зможе претендувати на титул чемпіона за темпами росту: середній показник в 14,5% річних з 2000 року залишається найвищим у порівнянні з будь-яким іншим регіоном світу, відзначають в Allianz. Незважаючи на це, багато країн регіону, особливо держави – ​​члени ЄС, з 2007 року трохи знизили швидкість накопичення активів.
Як наголошується в звіті, якщо оцінити зростання активів в реальному вираженні за вирахуванням загального темпу інфляції, то його темпи в Східній Європі складають 6% на рік. Це приблизно дорівнює реальним темпам зростання в Латинській Америці (+ 5,5%), але значно нижче темпів росту в Азії (без урахування Японії), яка досягла росту майже в 10% в рік з початку нового тисячоліття.
“Незважаючи на несприятливі ринкові умови, активи в Східній Європі демонстрували позитивну динаміку в останні два роки Це показує, що регіон продовжує надолужувати відставання від розвиненіших економік. Втім, ескалація української кризи додала декілька нових темних хмар на обрії», – прокоментував ситуацію головний економіст Allianz Міхаель Хайзе, слова якого цитуються в прес-релізі.
Allianz відзначає, що в 2013 році у всьому світі високий зріст показали не тільки активи, але і боргові зобов’язання (включаючи іпотечну заборгованість). В регіоні Східна Європа борг населення в 2013 році в цілому виріс на 13,2% – до EUR760 млрд, хоча це збільшення відноситься тільки до країн, які не є членами ЄС, особливо до РФ та Туреччини. При цьому боргові зобов’язання домогосподарств України зросли лише на 3,1% після декількох років скорочення.
В кінці 2013 року регіональний коефіцієнт заборгованості досяг 22,6%; в країнах ЄС в цьому регіоні коефіцієнт становив у середньому 34%, однак все-таки він був набагато нижчим, ніж середній показник по всіх країнах, охопленим дослідженням (50%). В Україні він склав 13,3%.
Глобальний рівень чистих фінансових активів (загальні фінансові активи мінус зобов’язання) в 2013 році продемонструвало двозначне зростання на рівні 12,4%. У рейтингу найбагатших країн (по чистих фінансових активах на душу населення) деякі країни помінялися місцями, в основному за рахунок коливань валютного курсу. Наприклад, Японія опустилася на два рядки вниз. Швейцарія як і раніше залишається на першому місці з помітною перевагою перед США. В глобальному порівнянні Україна займає 47 місце : чисті активи на душу населення до кінця минулого року склали EUR1,440 тис, що на 4,2% перевищує значення показника в попередньому році. Як відзначається в огляді, за цим показником Україна наздоганяє Туреччину.
У п’ятірку лідерів за обсягом чистих фінансових активів увійшли Швейцарія (EUR146,540 тис на душу населення.), США (EUR119,570 тис.), Бельгія (EUR78,300 тис. Євро), Нідерланди (EUR71,430 тис.), Японія (EUR 71190 тис.). Регіон Східна Європа включає Росію, Болгарію, Естонію, Казахстан, Хорватію, Латвію, Литву, Польщу, Румунію, Сербію, Словаччину, Чехію, Туреччину, Україну та Угорщину.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас