Фонд гарантування вкладів заліз по вуха у борги - очікує нових банкрутств банків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування вкладів заліз по вуха у борги - очікує нових банкрутств банків?

Казна та Політика
3355
Від початку року Національний банк України визнав неплатоспроможними 18 банків, що додало роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. На разі в роботі Фонду знаходяться 20 банків, з яких 9 у стадії ліквідації, в 11-х введена тимчасова адміністрація. Як справляється установа із таким навантаженням?
Фонд без грошей не залишиться
Гроші у Фонд потрапляють за рахунок внесків банків, бюджету та позик. Станом на сьогоднішній день кошти фонду складають 6,5 млрд грн – завдяки отриманому кредиту від Нацбанку та фінансуванню уряду. Перший кредит Фонду на 4,2 млрд грн видав попередній голова НБУ Степан Кубів у червні. Вдатись до кредитування змусило зниження накопичених Фондом коштів на 6,1% у квітні. Кабінет міністрів також підписав розпорядження про виділення фонду 10,1 млрд грн. А директор-розпорядник Фонду Василь Пасічник запевняє, що жодних проблем із виплатами у фонду немає.
Загалом виплати за вкладами проводяться в межах максимально гарантованої суми 200 тис. грн. (раніше – 150 тис. грн), що забезпечує абсолютну кількість вкладників – 99,3%, запевнив Пасічник. У той же час на решту вкладників припадає більше половини загальної суми вкладів.
“Протягом цього року ми виплатили банкам майже 10 мільярдів, і до кінця року ми маємо ще виплатити приблизно 7,3 мільярда гривень у тих банках, які у нас в роботі”, – розповів він. За його словами, ця цифра актуальна за умови, якщо “сумна врожайність” банків не буде збільшуватися і кількість неплатоспроможних банків не зросте.
Однак, у наступному році відсоток відрахувань у Фонд для банків планують збільшити. “Ми прийняли рішення не змушувати банки сплачувати спеціальний збір, тому що 2014 рік – це дуже важкий рік для всіх. Починаючи з наступного року, ми розглянемо підвищення внесків до фонду”, – заявив перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук.
Також Фонд має в судовому та виконавчому провадженні позови на 37 млрд грн. “Станом на сьогодні, нами пред’явлені позови на загальну суму 24 млрд грн. Якщо нам вдасться ці позови виграти і пройти процедуру стягнення, то це суттєвий ресурс. У виконавчому провадженні знаходиться понад 7 тис. виробництв на загальну суму понад 13 млрд грн”, – пояснив Пасічник, додавши що без грошей Фонд не залишиться ніколи.
Несистемні банки залишаються під питанням
У Національного банку немає жодних планів по тому, яку кількість банків вивести з ринку до кінця року. Однак, такі крайні міри не будуть застосовуватися до великих системних банків, підкреслив перший заступник голови Нацбанку.
“Хочу чітко вам сказати – є проблеми в країні, є проблеми на сході країни, є проблеми в економіці, які пов’язані більшою мірою із ситуацією на сході, але немає системної кризи і системних проблем. Все те, що ви бачите на сьогоднішній день, включно із тим, що Національний банк визнав неплатоспроможними 18 банків, це фактично відкладені проблеми з минулого. Українська банківська система існує вже 24 роки і звичайно, що низка певних проблем накопичилась за ці роки., особливо за останні шість, з часів фінансової кризи 2008 року”, – переконаний Писарук .
“І ми дочекалися до 2014 року, аби почати ці проблеми розчищати. Але ці проблеми треба вирішувати в плановому режимі. І ці 18 банків, які були визнані неплатоспроможними і вибули до Фонду гарантування вкладів, вони не були системними. Їх існування було абсолютно економічно недоцільним і приносило більше шкоди, ніж вигоди. Національний банк хоче очистити систему від неплатоспроможних банків, але у нас немає завдання їх один за одним виводити. Ми розуміємо, що визнання банку неплатоспроможним – це крайній захід”, – додав він.
За його словами, регулятор намагається домовлятися з акціонерами проблемних банків, аби вони вкладали в банки кошти та повертали їх до нормальної роботи. “В такому випадку усім краще”, – наголосив він. У плани регулятора входить навчитися працювати із проблемними банками по-новому: не ліквідовувати їх, а відновлювати їх діяльність.
Великі банки залишатсья у виграші ще й тому, що підпадають під програму МВФ, яка дозволяє уряду дати на їх рекапіталізацію 46 млрд грн в 2014-2015 рр.
Чиї банки?
Усе ж, за якими критеріями банки визнаються неплатоспроможними і вибувають до Фонду гарантування вкладів залишається не зовсім ясним. Згідно із законодавством, після того, як установі призначають статус “проблемної”, у неї є 180 днів для приведення своєї діяльності у відповідність до нормативів. Якщо цього не відбувається, Нацбанк визнає банк неплатоспроможним, і передає під управління тимчасової адміністрації. Велика кількість маленьких банків діяли у бізнес-інтересах членів попередньої влади, і тепер вони намагаються вивести свої кошти з України, а відповідно – банки їм більше ні до чого.
НБУ і сам не знає реальних власників усіх українських банків. “Це не дивлячись на те, що із самого початку в тій чи іншій редакції, в тій чи іншій формі закон про банки та банківську діяльність містив поняття про власника, потрібно було лише його застосовувати. Водночас потрібно розуміти, що для того, аби виявляти реальних власників банків потрібно багато складових. По-перше, політична воля, бажання. По-друге, мати право на власну експертну думку. Тому що ми зіткнулися у справах, пов’язаних з Брокбізнесбанком, з проблемою доведення того, що такий-то власник є реальним власником цього банку, оскільки по документам, які є у банку, цього не випливає. Якби ми мали реальну картину з власниками банків, ми б мали набагато раніше сигнали про те, що у банків є проблеми, бо інсайдерські нормативи у багатьох банках у зв’язку із цим порушувались іще набагато раніше”, – розповів Василь Пасічник з ФГВФО.
“Банки – це така структура, яка дає власникам працювати із незначною кількістю власних грошей. Решта коштів – це залучені. Через це до банків такий завищений суспільний інтерес. Як я вже неодноразово говорив, власник є другом банку лише до того моменту, коли в нього самого починаються проблеми. Якщо у нього починаються проблеми, перше, чим він жертвує, це банк. Тому що у банку по нормативам лише до 10% його грошей. Тому він легко ним може пожертвувати. У зв’язку із цим, ми повинні надзвичайно уважно та ретельно займатися власниками банків”, – додав він.
Директор підкреслив, що людей, які вже хоч раз заплямували свою репутацію неналежним веденням банківського бізнесу, не можна допускати у банківську систему.
Нарощення коштів Фонду гарантування вкладів за рахунок боргів або означає те, що фонд хоче перестрахуватись і увійти в наступний рік із адекватною сумою грошей у запасі, або ж підготовку до нового “банкопаду”. Хоча, стривайте, системної кризи у нас же немає…
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас