Власники банків у першу чергу жертвують своїми фінустановами, бо вкладають у них до 10% своїх коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники банків у першу чергу жертвують своїми фінустановами, бо вкладають у них до 10% своїх коштів

Казна та Політика
1988
Національний банк сам іще не володіє повною інформацією стосовно реальних власників банків, заявив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Василь Пасічник.
“Це не дивлячись на те, що із самого початку в тій чи іншій редакції, в тій чи іншій формі закон про банки та банківську діяльність містив поняття про власника, потрібно було лише його застосовувати. Водночас потрібно розуміти, що для того, аби виявляти реальних власників банків потрібно багато складових. По-перше, політична воля, бажання. По-друге, мати право на власну експертну думку. Тому що ми зіткнулися у справах, пов’язаних з Брокбізнесбанком, з проблемою доведення того, що такий-то власник є реальним власником цього банку, оскільки по документам, які є у банку, цього не випливає. Якби ми мали реальну картину з власниками банків, ми б мали набагато раніше сигнали про те, що у банків є проблеми, бо інсайдерські нормативи у багатьох банках у зв’язку із цим порушувались іще набагато раніше”, – вважає Пасічник.
“Банки – це така структура, яка дає власникам працювати із незначною кількістю власних грошей. Решта коштів – це залучені. Через те до банків такий завищений суспільний інтерес. Як я вже неодноразово говорив, власник є другом банку лише до того моменту, коли в нього самого починаються проблеми. Якщо у нього починаються проблеми, перше, чим він жертвує, це банк. Тому що у банку по нормативам лише до 10% його грошей. Тому він легко ним може пожертвувати. У зв’язку із цим, ми повинні надзвичайно уважно та ретельно займатися власниками банків”, – додав він.
Директор підкреслив, що людей, які вже хоч раз заплямували свою репутацію неналежним веденням банківського бізнесу, не можна допускати у банківську систему.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас