Банки доповідатимуть про кожний закордонний переказ українця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки доповідатимуть про кожний закордонний переказ українця

Казна та Політика
2478
Від банків вимагають відзвітувати за кожен долар, перерахований за кордон.
19 вересня Нацбанк розіслав по банківській системі лист № 28-311 / 52891, яким зобов’язав фінансистів щодня надавати йому нову деталізовану звітність. Вона називається «Інформація про деякі перекази безготівкової іноземної валюти з України на користь нерезидентів» або коротко – файл # 2D.
В НБУ не приховують, що це через МВФ (його місія в даний момент спільно з Нацбанком розробляє нові правила для нашого валютного ринку) і вказують в документі, що нова звітність – це вимоги по кредитній програмі stand by від Міжнародного валютного фонду.
Починаючи з 26 вересня 2014 такий звіт буде відправлятися в НБУ щодня до 12 години дня – за підсумками попередніх діб роботи. Йдеться виключно про перекази, які відправляються з відкритого рахунку, в цю категорію не потрапляють миттєві перекази на зразок тих, що здійснюють системи Western Union або MoneyGram. Крім ідентифікаційного коду, імен відправників і одержувачів грошей, а також суми, в центробанк щодня почнуть доповідати про мету переказів. Тобто пояснення: під що саме з України переказують гроші. Банкіри доповідатимуть регулятору про кожного свого клієнта: будь-то підприємство або людина.
Сім винятків
Нагадаємо, що до 2 грудня 2014 постановою Нацбанку №540 людей обмежують щодо закордонних переказів. За добу їм дозволяється перевести за кордон не більше еквівалента 15 тис грн і не більше еквівалента 150 тис грн на місяць. Проте в документі є сім винятків, під які валюту за кордон можна переводити без обмежень. А саме: для оплати медичних послуг, навчання, податків (та інших обов’язкових платежів, громадян, які мають зобов’язання перед органами влади інших країн), витрати на поховання за кордоном, оплату судових витрат (і всіх слідчих процесів), аліменти.
Останній виняток стосується колишніх українців, які стали підданими іншої країни, і виїжджають туди на постійне місце проживання: їм дозволено перерахувати всі свої накопичення на рахунку в іноземний банк.
Відтік капіталів і нові заборони
«З України не перестають витікати капітали, і Нацбанк шукає способи якщо не зупинити цей потік, або хоча б його скоротити. Скільки щодня йде грошей з країни в НБУ, звичайно ж, знають. А ось після отримання детальної звітності, зрозуміють, на що найбільше. За цим неодмінно послідують нові обмеження.
Припустимо, раптом стане відомо, що колосальні суми щодня йдуть за кордон під виглядом платежів за навчання дітей або MBA топ-менеджерів. І якщо ці цифри не співпадатимуть з іншими даними (скажімо Держприкордонслужби, у якої є відомості про кількість тих, хто виїхав за кордон), то з’являться обмеження по сумах.
Наприклад, для оплати навчання в місяць дозволять переводити не більше $ 3 тис», – пояснив «Вістям» наслідки нової звітності казначей одного з банків.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас