ТОП-4 способи, якими Україна та світ намагаються обійтись без російських енергоресурсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-4 способи, якими Україна та світ намагаються обійтись без російських енергоресурсів

Енергетика
2475
На теплу зиму цього року усі сподіваються як ніколи раніше, при чому це стосуєтсья як українців, яких бентежить брак газу у сховищах, так і європейців, які хоч і мають повний запас, але розуміють, що додаткові поставки опинились під серйозним ризиком. А враховуючи те, як Росія по-царськи переносить дату проведення тристоронньої зустрічі по газу, на компроміс вона навряд чи налаштована. Тому газозалежні країни починають вигадувати свої велосипеди, чи то пак обхідні шляхи.
Україна викручується за рахунок реверсу
Через припинення прямих поставок газу з Росії в Україну, довелося шукати де б добрати “блакитного палива”. І оскільки святе місце пустим не буває, то сьогодні активно використовуються реверсні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії. Найбільшим поставником-транзитером стала словацька компанія Eustream – в рамках угоди між сторонами вона гарантує 40% імпортного газу для України. Згідно з планом, від 2 вересня 2014 року обсяг поставок повинен скласти 27 мільйонів кубометрів газу на добу або близько 10 мільярдів кубометрів на рік. Ціна словацького газу – $ 330-360 за одну тисячу кубометрів. Також було встановлено реверс з польської PGNiG та угорської FGSZ Ltd.
Зіпсував картину, як завжди, російський “Газпром”, скоротивши поставки палива до Європи до мінімальних контрактних обсягів. Офіційна версія обмеження – першочергова необхідність заповнення власних підземних сховищ газу (ПСГ) напередодні зими. Польща, Німеччина, Австрія та Словаччина стали отримувати на 10% менше палива. Примітно, що “перекрили трубу” як країнам, які продають нам газ, так і тим, які його транзитують. Усе ж, в минулу п’ятницю польські партнери продовжили реверс в Україну, а сьогодні поставки підтвердила і Словаччина.
Канадські “зріджені” перспективи
Під час візиту в Канаду – третю у світі країну за потенціалом з розвіданих запасів нафти та газу, – президент України Петро Порошенко не проминув заговорити і про енергетичну співпрацю. Порошенко відзначив перспективи партнерства з Канадою в будівництві LNG-терміналів, розвитку видобутку сланцевого газу, а також в ядерній енергетиці. “Ми можемо мати синергію від об’єднання наших потенціалів”, – підкреслив Порошенко.
Із терміналами по прийому зрідженого газу в України є окрема історія – не будемо її ворушити знову. Але за час, поки Росія то знижувала ціну на свій газ, то завищувала, а Янукович та компанія то визнавали пріоритетність будівництва терміналу, то знов благополучно про нього “забували”, зріджений газ став світовим товаром. А український LNG-проект лише в лютому цього року зумів отримати земельну ділянку під будівництво. Поки що, окрім Канади, зацікавлення до нього проявляла тільки Австралія – посол Австралії в Україні Джейн Маргарет Данн заговорила про “можливість залучення інвестицій в проект”.
Норвезьке паливо – на меті
У норвезьких ЗМІ днями з’явилась інформація про переговори щодо поставок газу до України. За його словами спікера парламенту Норвегії Олеміка Томмессена, це питання обговорювалося під час візиту до Норвегії для участі в Європейській конференції голів парламентів спікера Верховної ради України Олександра Турчинова минулого тижня.
“Українська сторона висловила кілька конкретних побажань, зробивши особливий наголос на питання енергетики. Була порушена тема поставок. України зацікавлена ​​в довгостроковому співробітництві, щоб зменшити свою енергозалежність від Росії. Влада України обговорює умови з норвезькими компаніями, і хотіли б заручитися політичною підтримкою”, – сказав Томмессен. При цьому останнє слово все ж залишається за урядом Норвегії.
У свою чергу глава норвезького МЗС Бергу Брендечередь повідомив, що королівство поки не бере участь у вирішенні чисто комерційних питань, таких як укладання контрактів на покупку або продаж газу. Він уточнив, що визначенням умов можливих угод займатимуться норвезькі нафтогазові компанії. Що ж, їх можна зрозуміти – ніхто не захоче упускати свою вигоду. До того ж, Норвегія ніколи не належала до числа палких прихильників України, як це можна сказати про Прольщу.
Поставками газу до Європи дражнять Іспанія, США та Іран
Іспанія намагається позиціонувати себе як альтернативний маршрут поставок газу в Європу. Ця країна купує свій газ з “не-російських” джерел і в останні роки нарощувала свій потенціал для імпорту зрідженого природного газу. За розрахунками іспанської асоціації газової промисловості, країна могла б забезпечити 10% поточного експорту російського газу до Європи. Тому за останній рік іспанські політики як мінімум тричі артикулювали свою готовність замінити Росію у прибутковому газовому бізнесі.
Постачати Європі газ хоче й Іран – власник найбільших запасів газу в світі. Заступник міністра нафти Ірану з міжнародних відносин Алі Маджеді на початку серпня повідомив, що Іран вже відвідали дві делегації з європейських країн аби обговорити можливі маршрути поставок газу. Усе ж назви країн Маджеді не назвав. Та як завжди є одне “але” – найзручнішим шляхом для поставок іранського газу визнали газопровід “Набукко”, але цей проект поки залишаєтсья незреалізованим.
Долучити до забезпечення Європи енергоресурсами планують і США. Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гюхт закликав Штати почати поставки нафти і газу в Європу, аби припинити залежність від РФ. “Важливо укласти таку енергетичну угоду між США і Європою якомога швидше. Якщо США погодиться поставляти паливо до Європи, це могло б чинити тиск на президента РФ Володимира Путіна в питанні зниження глобальних цін на нафту”, – заявив комісар у минулу середу.
Він також додав, що хоча договір про торгівлю, швидше за все, не вступить в силу раніше, ніж через рік, Вашингтон і Брюссель могли б отримати вигоду з політичної угоди з енергетики, маючи на увазі, що це буде сигналом для Москви про зниження енергетичної залежності Європи.
Переговори затягуються, бо ЄС обмірковує надання Україні кредиту на газ, – коментар експерта
Покладати великі надії на майбутні газові переговори в Берліні не випадає. “. Є ключовий момент, від якого Росія відступатися не хоче – це погашення частини заборгованості Україною. Зважаючи на те, що фактично це питання фігурує у судовому позові Нафтогазу до Газпрому у Стокгольмському арбітражі, ми бачимо, що позиція України залишається незмінна. Що відповідно створює таку патову ситуацію”, – вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
“Тому єдиний варіант виходу з цієї проблеми – це по-перше закупівля газу якоюсь третьою сторонньою організацією, посередником. Може, це буде компанія Фірташа, який вже так робив у 2013-му році. Таким чином проблему можна буде тимчасово обійти. Але це означатиме, що конфлікт буде заморожений до весни 2015 року, за умови, що зима не буде холодною, що взимку Україна буде виконувати свої зобов’язання по транзиту російського газу і не буде ніяких ексцесів щодо незаконного відбору”, – додав експерт. Але є ще й інший сценарій.
“Україна погасить частину заборгованості і будуть відновлені поставки газу з Росії. Але тут виникає інша проблема – потрібно буде оплачувати поточне споживання газу. А це як мінімум в зимовий період ми будемо брати в Росії за місяць 1,5 млрд. кубометрів. Де взяти гроші на оплату цього поточного споживання? ЄС поки не виділяє на це кредити. Росія про це також навіть не говорить. Тобто, якщо ми досягнемо газового перемир’я, через місяць ми знову будемо в ситуації, коли Росія знову буде відключати Україні газ”, – пояснив Корольчук.
“В листопаді-грудні “Газпром” опиниться в дуже поганій ситуації – увесь світ буде дивитись на них як на компанію, яка дійсно хоче заморозити Україну. І дуже мало хто буде дивитись на те, що Україна порушує контракт і не оплачує газ. Це ключові моменти, які стоять зараз на переговорах. Це не питання погашення боргу, а того, де Україна буде брати гроші на оплату поточного споживання. Переговори затягуються, бо думає ЄС – чи виділяти кошти на це в якості додаткових кредитів, і який обсяг на це. Приблизно була порахована цифра у 1,5 млрд. дол. І питання у тому, аби всі сторони вчинили згідно з контрактом. Але в Україні дуже складна ситуація з фінансами”, – підсумував він.
Можливості ж поставок газу з Іспанії, США чи Ірану експерт розглядає не більше, ніж доповнення до існуючих російських надходжень. Жоден із варіантів не може забезпечити великі обсяги палива на ринку і за конкурентною ціною. Тому це – радше PR-ходи або страшилки для російського газового монополіста.
Один з найпопулярніших запитів у пошуковику Google нині – “зима 2015 прогноз”. Вочевидь, українцям хочеться знати наперед, до чого їм готуватись через пару-трійку місяців, оскільки від газових переговорів добра чекати поки не доводиться.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас