Коли шкала прогресує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли шкала прогресує

Енергетика
517
Уряд збільшить тарифи на житлово-комунальні послуги ще тричі до 2017 року. Таким чином, громадяни продовжують розплачуватися за борги «Нафтогазу України»
Раніше найбільш популярне пояснення продовження на кілька тижнів періоду планових відключень гарячої води населенню у столиці виглядало наступним чином. На дверях під’їздах вивішували оголошення на кшталт, «у зв’язку з тим, що борг «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз України» склав N-у кількість мільйонів гривень» і далі по тексту.
Мене завжди тішило подібне формулювання, адже у більшості жителів нашого будинку ніяких боргів ні перед НАК, ні перед «Київенерго», ні навіть перед рідним ЖЕКом не було. Проте, вчасно оплативши спожиті послуги, ми все одно виявлялися заручниками дивної системи взаємозаліків державних монополій і приватних корпорацій.
Днями Кабмін оприлюднив постанову, де пообіцяв поетапно підняти вартість послуг ЖКГ. Нагадаємо, з 1 липня, ціна теплової енергії вже збільшилася на 40%. А черговий сюрприз нас чекає 1 травня 2015, коли тарифи знову виростуть на 40%. При цьому перегляд рівня оплати станеться ще двічі (щоразу – на 20%) в 2016 і 2017 роках.
Мляві виправдання уряду, що в деяких регіонах тарифи ЖКГ не переглядалися вже 18 років, не вражають. Якщо десь і є райони, де збереглися платежі на рівні 2006 року, то про них нікому не відомо. Або йдеться про населені пункти, вже давно вилучені з державного реєстру, через повну відсутність в них жителів.
Між тим, природа чергового тарифного навантаження на населення цілком зрозуміла. Слідуючи жорстким рекомендаціям МВФ, без виконання якого Кабмін Яценюка просто не одержить такі необхідні кредити від міжнародних фінансових структур, дефіцит держбюджету повинен був знаходиться на позначці приблизно 8,5% ВВП. Але з урахуванням боргів НАК «Нафтогаз України» ми гарантовано перевищили цю позначку і дефіцит скарбниці сьогодні дорівнює близько 10% ВВП.
Уряд спробував знизити дефіцит «Нафтогазу», збільшивши тарифи на енергоносії для населення. Але, мабуть, чиновники розуміють, що сьогодні цього недостатньо і подальше зростання плати за газ та електроенергію неминуче.
Адже блакитне паливо ми купуємо за долари і євро, а коли уряд перший раз збільшував тарифи, то валютний курс ще тримався на позначці 8 грн./$.
Але коли девальвація гривні склала фактично 60%, то для того, щоб хоча б повернутися до рівноваги тарифів і вартості природного газу, ціни на паливо необхідно додатково піднімати ще. Незалежно від того, де ми купуємо газ – в Росії, Словаччини, Угорщини чи Польщі, держава розплачується за нього аж ніяк не українськими гривнями.
Найцікавіше, що в розгойдуванні валютного курсу керівництво країни теж звинувачує звичайних людей. Зокрема, голова НБУ Валерія Гонтарєва назвала однією з причин девальвації гривні «панічні настрої населення». Однак у серпні, з різних причин, чистий попит громадян на готівкову валюту в банках становив лише $ 201 млн. А експерти вважають, що в більшій мірі в стрибку курсу долара винен якраз Нацбанк, який своїми або не дуже розумними діями, або цілком свідомо стимулює валютні спекуляції на міжбанківському ринку.
Нагадаємо, що вже двічі Нацбанк створював на ринку додаткову ліквідність – один раз рефінансувавши комерційні банки, другий – додатково рекапіталізувати НАК «Нафтогаз України». В обох випадках частина цих коштів потрапляла на міжбанківський ринок і чинила тиск на курс гривні.
Вітчизняний уряд завжди небайдуже ставився до кишень своїх громадян. І за різними підрахунками на руках у населення сьогодні зосереджено близько $ 50-80 млрд. Якщо не вийде затягнути їх в банківську систему у вигляді депозитів, так відберуть за допомогою податків і тих же тарифів на багатостраждальні послуги ЖКГ.
Максим Моргун
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас