Надмірне накопичення ризиків створює нові загрози для світової економіки - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надмірне накопичення ризиків створює нові загрози для світової економіки - МВФ

Світ
526
Надмірне накопичення ризиків створює нові небезпеки для світової економіки на тлі нерівномірного відновлення, йдеться в доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ) до саміту “фінансової двадцятки”, який пройде 20-21 вересня в Австралії.
Крім того, ситуацію погіршують геополітичні ризики, включаючи кризу в Україні, близькосхідний конфлікт, епідемію лихоманки Ебола.
Проблеми в США, єврозоні, Китаї, Японії, Росії та Латинській Америці означають, що квітневий прогноз МВФ про зростання світового ВВП на 3,6% в 2014 році навряд чи виправдається. Втім, МВФ не побоюється сильного погіршення економічної ситуації в світі і очікує посилення підйому в 2015 році, хоча нові ризики можуть ускладнити відновлення світової економіки.
“Виникають нові знижувальні ризики, пов’язані з геополітичною напруженістю і підвищеним накопиченням ризиків”, – йдеться в доповіді МВФ.
Також експерти організації звертають увагу на небезпеки, пов’язані з низькою інфляцією, довгостроковим ослабленням темпів зростання в країнах Заходу і більш повільним ростом в країнах, що розвиваються, а також можливими проблемами на фінансових ринках, коли Федеральна резервна система почне підвищувати процентні ставки.
Особливим фактором економічного підйому в світі є спрямована на усунення інфляції кредитно-грошова і фінансова політика розвинених індустріальних країн, йдеться в доповіді МВФ. Водночас занадто експансивна кредитно-грошова політика загрожує тим, що вона стимулює до ризикованих операцій, застерігають експерти.
За оцінками МВФ, курс на зміну своєї кредитно-грошової політики візьмуть в першу чергу США, в той час як в єврозоні та Японії на передній план вийде така проблема, як боротьба із занадто низькою інфляцією.
Як повідомляє Deutsche Welle, подібні прогнози робить і уряд Німеччини. Як і МВФ, німецькі політики також передрікають подальше економічне піднесення. А міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле вказує на небезпеку таких ризиків, як криза в Україні, близькосхідний конфлікт, епідемія лихоманки Ебола. За словами міністра, певною мірою ці чинники однозначно вплинуть на економічне зростання в Європі і, відповідно, в Німеччині.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас