Запропоновані урядом податкові нововведення нівелюють призначення страхових резервів - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запропоновані урядом податкові нововведення нівелюють призначення страхових резервів - НАБУ

Казна та Політика
632
В Незалежній асоціації банків України (НАБУ) вважають, що запропоновані в урядовому законопроекті №5079 податкові нововведення нівелюють первісне призначення страхових резервів банків та, власне те, з якою метою вони створюються (для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями).
Основною ідеєю нововведень є істотне обмеження випадків (підстав) використання банками страхових резервів. При аналізі тексту можна зробити висновок, що зазначеним документом передбачається норма, згідно з якою при списанні безнадійної заборгованості за рахунок резерву по МСФО її сума не збільшує фінансовий результат до оподаткування (оподатковуваний прибуток) тільки за умови, якщо боржник визнаний банкрутом. В таких умовах буде відсутня взагалі можливість списання, зокрема, безнадійної заборгованості фізичних осіб, заборгованості суб’єктів господарювання, якщо сума безперечних вимог кредитора недостатня для порушення провадження у справі про банкрутство.
«Такі суттєві обмеження списання безнадійної заборгованості призведуть до значного збільшення терміну їх перебування на балансі банків, істотного погіршення якості кредитних портфелів, що, в свою чергу, призведе до скорочення обсягів кредитування економіки», – констатують в НАБУ.
Крім того, обмеження щодо списання заборгованості юридичних осіб тільки після визнання їх банкрутами на практиці не призведе до збільшення надходжень в рахунок погашення заборгованості. Ця норма вплине тільки на збільшення обсягів судових витрат банків, за рахунок чого фінансовий результат і об’єкт оподаткування будуть тільки зменшуватися. Нарешті, факт списання заборгованості сам по собі ніяк не впливає на фінансовий результат, тому що витрати були зроблено в момент формування страхового резерву.
Ще одне урядове нововведення передбачає формування і використання банками страхових резервів для цілей оподаткування за окремою методикою, яка має бути розроблена Національним банком України та погоджена з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас