Реформу фармринку України можна проводити вже зараз - екс-міністр економіки Грузії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформу фармринку України можна проводити вже зараз - екс-міністр економіки Грузії

Казна та Політика
290
Реформування фармацевтичного ринку за прикладом реформи фармсектора Грузії Україна може починати проводити вже зараз, заявив грузинський політик і бізнесмен, екс-міністр економіки, екс-міністр з координації реформ Грузії Каха Бендукідзе на брифінгу в Києві в середу.
“Фармацевтичну реформу можна проводити незалежно від усього. Вона досить проста, зрозуміла, ризиків не містить і це корисно для населення і добре для розвитку цього сектора” – сказав він.
За словами К.Бендукідзе, в листопаді 2009 року уряд Грузії ухвалив низку поправок до закону, які усували торговельні бар’єри, збільшували конкуренцію і розширювали імпортні можливості для фармкомпаній.
Зокрема, реформатори скасували реєстрацію імпортних ліків, які дозволено продавати в розвинених країнах Європейського Союзу, і спростили імпорт медикаментів для нових гравців ринку.
“Оновлювати кожні п’ять років дозвіл на продаж “Аспірину”, який випускається компанією Bayer вже 101 рік і кожного разу доводити, що він нешкідливий, просто смішно. Якщо якийсь препарат випускається у розвиненій країні, значить, його можна застосовувати в нашій країні без будь-яких ризиків. Це ключовий момент, який уможливив без будь-яких бюрократичних зволікань просування імпортних ліків на наш ринок “- зазначив він.
Крім того, в результаті фармацевтичної реформи в Грузії було послаблено регулювання обсягу продажів лікарських засобів, для того щоб дозволити продавати медикаменти супермаркетам та іншим продавцям. Спрощення процедури відкриття аптек проходило в кілька етапів, знизивши в підсумку долю великих аптечних мереж з 70% до 50%. В результаті впровадження цієї реформи через рік ціни на ліки впали в середньому на 30-40%.
“Ця реформа проходила дуже важко, було великий опір з боку імпортерів, говорили, що буде дуже погано і на вулицях вмиратимуть люди, але нічого страшного не сталося. Більше того, виявилося, що прибутки компаній не зменшилися, тому що вони стали домовлятися зі своїми постачальниками на більш вигідних умовах “, – сказав К.Бендукідзе.
Грузинський експерт також зазначив, що всі країни, які вводили імпортозаміщення, програли.
“Нові ліки створюються і виводяться на ринок десятком компаній в світі, тому думати, що локальні компанії зможуть задовольнити потреби України, не можна. Гадаю, якщо вітчизняні товаровиробники будуть поставлені в умови конкуренції, це теж для них буде добре. Хоча зрозуміло, що в перший час їх доходи впадуть і вони будуть дуже сильно пручатися цій реформі “, – додав К.Бендукідзе.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас