Кабмін пропонує збільшити місцеві бюджети на 40 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує збільшити місцеві бюджети на 40 мільярдів

Казна та Політика
255
Кабінет міністрів України в рамках реформи міжбюджетних відносин пропонує Верховній Раді розширити дохідну частину місцевих бюджетів у 2015 році на 39,2 млрд грн за рахунок передачі частини податкових платежів, які раніше сплачували до державного бюджету, місцевим громадам. Про це йдеться в проекті закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (№5078), опублікованому на веб-порталі Верховної Ради.
Згідно з пояснювальною запискою, до місцевої влади передаються: плата за надання адміністративних послуг (крім 50% адмінзбору за держреєстрацію майнових прав на нерухомість і держреєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців), державні мита, до 80% зборів з екологічного податку, а також збори з податку на нерухомість, включаючи оподаткування комерційної нерухомості.
«Також передбачається закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел – податку на доходи фізосіб за новими нормативами (бюджети районів і міст обласного підпорядкування отримають 60% податкових платежів, обласні бюджети – 15%, бюджет Києва – 25%), податку на прибуток (10%) », – йдеться в пояснювальній записці.
Також в документі пропонується ввести з 2015 року збір за роздрібний продаж підакцизних товарів (алкоголь, сигарети, нафтопродукти) за ставкою 5% від вартості реалізованого обсягу товарів. Такий збір, як наголошується, замінить податок на виноградарство, хмелярство і садівництво, який брали раніше.
Проект закону, крім іншого, вводить нові види трансфертів – базову і реверсну дотацію, субвенцію на освіту, підготовку робочих кадрів і медицину. Крім того, як очікується, в кожному місцевому бюджеті з’явиться нова стаття – «бюджет розвитку», обсяг фінансування якої має становити не менше 10% від загального обсягу фонду власних доходів місцевих бюджетів.
«За попередніми розрахунками, зростання ресурсу місцевих бюджетів в 2015 році складе порядку 39,2 млрд грн. Оскільки система забезпечує автономність прийняття місцевих бюджетів і децентралізацію, то в майбутньому такі зміни дадуть синергетичний ефект, і доходи місцевих бюджетів зростуть у два-три рази.
Таким чином, у розпорядженні місцевих органів самоврядування з’явиться ресурс для вирішення проблем розвитку громад», – йдеться в пояснювальній записці.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас