Україна повинна переконати ЄС, що її сертифікати якості на продукцію - це не 50 доларів, засунуті в кишеню фартуха, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повинна переконати ЄС, що її сертифікати якості на продукцію - це не 50 доларів, засунуті в кишеню фартуха, - експерт

Аграрний ринок
975
Стандарти виготовлення продуктів харчування не є найбільшою перешкодою для українських товарів при виході на європейські ринки збуту. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів глава правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
“Коли мова йде про стандарти, то у Європейському Союзі немає стандартів до кожного товару: яким, наприклад, має бути йогурт чи його упаковка. Але є стандарти, пов’язані із технологіями виробництва, з наявністю або відсутністю тих чи інших речовин, в тому числі аби можна було прослідкувати походження відповідної продукції. Якщо говорити по українським підприємствам, то що стосується зернових – тут немає ніяких проблем. Україна на сьогодні входить в десятку найбільших виробників-експортерів зерна і наша ситуація на зерновому рикну впливає на світовий зерновий бізнес”, – зазначив експерт.
“Коли мова йде про продукти харчування, ситуація наступна – значна частина великих українських підприємств в принципі вже готова працювати по європейським стандартам. Тому що вони купували іноземне обладнання, завозили племінну худобу, тощо”, – додав він.
“Далі виникає питання по окремим секторам. Ясно, що українським фермерам, або, скажімо, тим самим бабусям, які виробляють літр чи десять молока, дуже складно конкурувати на європейському ринку. Але це вже проблема не скільки бабусь, скільки багатьох молочних компаній. Якщо вони хочуть купувати в українських фермерів,вони змушені зливати різносортове молоко і отримати щось таке, з чого можна щось виробляти, але не можна постачати на європейський ринок”, – пояснив Бураковський. Проте найбліьша проблема – це видача сертифікатів якості в Україні.
“На сьогоднішній день, якщо мова йде про якісь такі базові стандарти, в принципі я не бачу тут великої проблеми. Ми повинні – і європейці від нас вимагають, – переконати їх у тому, що наша система видачі сертифікатів якості варта довіри. Що сертифікат – це не 50 доларів, засунуті в кишеню фартуха, а дійсно результати відповідних перевірок. Я думаю, що тут – найбільша проблема”, – підсумував він.
Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України ратифікувала текст Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію відразу ж.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас