Україна візьме позику на суму до 200 млн канадських доларів - під ставку 3% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна візьме позику на суму до 200 млн канадських доларів - під ставку 3% річних

Казна та Політика
232
Україна в 2014 році візьме позику на суму до 200 млн канадських доларів (CAD, поточний курс – 1 долар США / CAD1,1087) на строк до п’яти років під ставку до 3% річних, таке рішення уряду оформлено постановою №443 від 15 вересня, оприлюдненими в понеділок. Згідно з ним, разова комісія становить 0,3% основної суми позики, або CAD0,6 млн, процентний дохід виплачуватиметься раз на півроку.
На думку учасників ринку, така неринкова ставка означає, що мова йде або про надання міждержавного кредиту, або про надання гарантій висококласного кредитора, швидше за все, канадського уряду, раз позика здійснюється у валюті цієї країни.
Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) 30 квітня 2014 схвалила кредитну програму очікування для України в $ 16,67 млрд, розраховану на два роки, яка відкрила для країни фінансування інших міжнародних фінансових організацій (МФО) та країн-кредиторів. Сумарно ця допомога оцінювалася в $ 27-28 млрд.
Фонд виділив Києву вже два транші на загальну суму $ 4,51млрд, до кінця року може бути прийнято рішення про об’єднаний третьому і четвертому транші на $ 2,8 млрд. Україна в середині травня розмістила під 1844% річних п’ятирічні єврооблігації на $ 1 млрд, емітовані під гарантії США. Тоді ж джерела на ринку повідомляли про можливий додатковий випуск єврооблігацій на таку ж суму в нинішньому році.
Крім того, ЄС в першій половині червня розмістив на ринку 10-річні облігації на EUR500 млн під 1545% річних, перерахувавши потім ці кошти Україні в якості макрофінансової допомоги по тій же ставці плюс операційні витрати на надання кредитних ресурсів.
В матеріалах з першого перегляду програми stand-by на початку вересня зазначалося, що Україна до кінця 2014 року може вийти на міжнародний ринок суверенного боргу для покриття дефіциту в зовнішньому фінансуванні, який оцінюється приблизно в $ 1,1 млрд в найближчі 12 місяців. В документах також говорилося, що продовжується робота щодо забезпечення додатково $ 0,9 млрд двосторонньої підтримки з боку донорів, і перспективи такого додаткового фінансування достатньо хороші.
В матеріалах технічного меморандуму містилася переглянута таблиця зовнішнього фінансування, згідно з якою випуск єврооблігацій на суму $ 2 млрд може бути здійснений ще до кінця вересня поточного року. Згідно таблиці, дефіцит в поточному році порівняно з попередніми розрахунками виник через проблеми з фінансуванням з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції та розвитку, надходження від яких оцінювалися відповідно в $ 683 млн і $ 546 млн, а також інших країн -донорів – $ 100 млн замість спочатку очікуваних $ 300 млн.
Прогноз фінансування з боку Світового банку в поточному році погіршено з $ 1,85 млрд до $ 1,51 млрд, тоді як з боку ЄС поліпшений з $ 1,91млрд до $ 2,22 млрд.
У той же час можливість виходу України на ринок з звичайними єврооблігаціями його учасники оцінюють низько через високі ставки, пов’язані з важкою економічною ситуацією в країні і ситуацією на сході та з неясною перспективою її вирішення.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас