Енергетику продадуть оптом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетику продадуть оптом

Фондовий ринок
701
Держава залишає електроенергетичний бізнес, провокуючи чергову хвилю злиттів і поглинань
Минулого тижня почалася ліквідація найбільшого гравця на ринку енергетичної дистрибуції – НАК «Енергетична компанія України» (НАК ЕКУ). Цей процес дасть старт приватизації підпорядкованих їй підприємств, в результаті цього ринок повністю перейде в приватні руки.
Лінія кіно
Про те, що НАК ЕКУ доживає останні дні, стало відомо 3 вересня, коли Кабмін своєю постановою №398 розпорядився її ліквідувати. На виконання цього рішення відведено півроку, але процес може завершитися і раніше. Це підприємство було створено в 2004 році, і тоді до його складу увійшли 32 підприємства (обленерго, ТЕС, ТЕЦ і ГЕС), зараз їх залишилося 19. Решта були приватизовані.
Старожилів ринку ця новина не здивувала, оскільки багато хто з них з перших же днів існування ЕКУ називали її мертвонародженою. Скепсис пояснювався тим, що НАК фактично створювалася для задоволення амбіцій її першого керівника Олега Дубини. Незадовго до цього Олег Вікторович програв Андрію Клюєву в боротьбі за посаду віце-прем’єра з ПЕК, однак компенсувати невдачу в повній мірі йому так і не вдалося, тому що в останній момент у НАК ЕКУ відібрали функції з диспетчеризації енергосистеми, яка є її найбільш важливим елементом. В результаті вийшло, що зовні НАК виглядала як повноцінна керуюча структура, а насправді це був холдинг з обмеженими повноваженнями, через який держава централізовано проводила свою політику в електроенергетиці.
На певних етапах це здавалося виправданим. Приміром, коли в 2009 році потрібно було виводити з кризи вітчизняну вугільну промисловість, уряд в ручному режимі зобов’язав теплову генерацію, яка входить до ЕКУ, зайнятися накопиченням понаднормативних запасів вугілля. Хоча насправді це було адміністративним порушенням, так як закупівля ресурсів велася за рахунок дорогих кредитних коштів, а саме вугілля після тривалого зберігання на складах ТЕС втрачало свої властивості і перетворювалося в порожню породу.
Пакетне рішення
Досвід минулих років свідчить, що ліквідація ЕКУ не викличе у учасників ринку жалю. Тим більше, що є приклади, коли керували цією компаніїю представники крупного капіталу, які використали її потенціал в інтересах власних бізнес-груп.
Інше питання, що олігархи зможуть поексплуатувати НАК навіть зараз, коли вона доживає останні дні. Адже практично всі пакети акцій енергокомпаній, якими вона управляла, планується передати Фонду держмайна з метою їх подальшої приватизації.
За даними «k:», йдеться про шістнадцять об’єктів (див. таблицю) з решти дев’ятнадцяти. Винятками будуть «Луганскобленерго» (компанія-пустишка, що знаходиться в процесі банкрутства), Дністровська ГАЕС (управляє гідроенергетикою, що не підлягає приватизації), а також «Центренерго» (єдине велике теплоелектронерго підприємство, що залишився у власності держави), акції яких НАК передасть Міністерству енергетики та вугільної промисловості.
Передача ФДМ цінних паперів енергокомпаній стане стартом процесу підготовки до їх приватизації. В умовах збройного конфлікту на українській території очікувати гарної виручки від продажу цих активів не доводиться. Втім, конкурси з продажу енергетичних підприємств ніколи приємно не дивували цінами. Зараз резонанс від прийдешніх угод може бути особливо сильним, так як на торги будуть виставлені акції ключових енергокомпаній країни. І якщо фаворит прийдешніх торгів – група «Приват» викупить у держави так звані малі блокпакети (25% + 1 акція) теплової генерації, мажоритарій цих підприємств – ДТЕК Ріната Ахметова – вже не зможе вести свій бізнес без Ігоря Коломойського.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас