Дефолту України не буде, немає ніяких підстав говорити, що він стукає в наші двері - глава НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолту України не буде, немає ніяких підстав говорити, що він стукає в наші двері - глава НБУ

Казна та Політика
1665
“Я 23 роки працюю в фінансовому секторі в Україні. І 23 року чую про дефолт в Україні. Відколи були випущені перші казначейські зобов’язання. І жодного разу країна його не допустила”, – так прокоментувала глава НБУ Вікторія Гонтарева заяву Андерса Аслунда про те, що Україна знаходиться на порозі дефолту.
Вона визнала, що кредитний рейтинг ССС-, який зараз наданий економіці України – дійсно переддефолтний, однак надання кредиту Міжнародним валютним фондом свідчить про те, що в світі вірять у перспективи української економіки. Навіть незважаючи на те, що вторгнення Росії істотно зруйнувало промислову інфраструктуру на сході України, що безумовно позначиться на наповненні бюджету та валютних надходжень у країну.
Гонтарева також повідомила, що експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) погіршили прогноз падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2014 році з останнього узгодженого значення в 6,5%, повідомила глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва.
“Кілька днів тому вела переговори з експертами МВФ. Їхні прогнози погіршилися. Не можу сказати, яким буде під кінець року, але більше, ніж 6,5%”, – сказала вона на 11-му форумі YES в Києві в суботу.
У той же час глава Нацбанку підкреслила, що побоювання дефолту України марні. “Немає жодних підстав говорити, що дефолт стукається в наші двері”, – сказала вона.
Валерія Гонтарєва зазначила, що програма stand by з МВФ передбачає погіршення показників найближчим часом, проте дає необхідні відповіді, як діяти в такому випадку.
Зокрема, глава Нацбанку повідомила, що наприкінці вересня НАК “Нафтогаз України” погасить гарантовані державою єврооблігації на $1,6 млрд і це продемонструє платоспроможність країни.
Що стосується подальшого підвищення енерготарифів, то Валерія Гонтарєва вважає, що при інфляції в 60% підвищення тарифів на 40% – не дає необхідного результату, а подальше підвищення тільки розкрутить інфляційну спіраль.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас