Допомогти Україні розвиватися - набагато важливіше, ніж знаходити нові санкції проти Росії - екс-міністр фінансів США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомогти Україні розвиватися - набагато важливіше, ніж знаходити нові санкції проти Росії - екс-міністр фінансів США

Казна та Політика
721
Заходу дешевше підтримати Україну сьогодні, це буде вигідна інвестиція, заявив відомий економіст, екс-міністр фінансів США Лоуренс Саммерс (Lawrence Summers) на 11-му форумі YES в Києві.
“Якщо порядок на євразійському континенті,який нині є, буде зруйновано, то це обійдеться дуже дорого для США та ЄС. У довгостроковому сенсі ця інвестиція буде вкрай прибутковою”, – сказав він.
Л.Саммерс пояснив, що невирішення таких сьогоднішніх українських проблем як брак капіталу в банківській системі, скорочння кількості енергоресурсів, руйнування інфраструктури, втрата довіри споживачів може в майбутньому дорого обійтися західним країнам.
“Це помилкова економія – не підтримати Україну сьогодні”, – додав екс-міністр фінансів США, свого часу також колишній головним економістом Світового банку і президентом Гарвардського університету.
На його думку, західним країнам з точки зору економіки сьогодні буде нескладно підтримати Україну, в тому числі через такі спеціально створені інститути як Всесвітній банк. “Так, є політична задача пояснити цю допомогу, але економічно ці гроші для України будуть майже невідчутні для громадян США, ЄС чи Японії”, – вважає відомий економіст.
Як приклад ефективності таких інвестицій він привів план Маршалла після Другої світової війни в Європі.
Екс-глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Канн (Dominique Strauss-Kahn) також закликав Захід більше зосередитися на допомозі Україні, ніж на санкціях відносно Росії.
“Треба допомогти Україні розвиватися, вирішити проблему з держборгом. Це набагато важливіше, ніж знаходити нові санкції проти Росії”, – сказав він на форумі.
Д.Стросс-Кан визнав, що санкції ефективні, вони вже почали впливати на ситуацію в російській економіці і з часом цей вплив буде тільки рости. “Але, думаю, навряд чи щось змінитися (після прийняття санкцій – ІФ) в поведінці Росії з внутрішньополітичних причин”, – пояснив свою позицію екс-глава МВФ.
Він додав, що чим більше Захід наполягатиме на санкціях, тим більше зростатимуть зв’язки Росії з Китаєм. “У цьому немає нічого поганого, але це треба враховувати”, -зазначив Д.Стросс-Кан.
Економісти додали, що Захід переміг у холодній війні тому, що побудував ринкову економіку, а не через те, що використовував військову силу. У той же час вони закликали Україну виконувати зобов’язання, які вона буде брати при отриманні західної фінансової допомоги
“Демократія – це не франшиза, це не вивіска на магазині, цього повинні дотримуватися самі українці. Треба домогтися політичної згоди, треба йти на якісь компроміси”, – зазначив Д.Стросс-Кан.
“Раніше корупція роз’їдала цю допомогу. Ви повинні використовувати ці ресурси ефективно”, – додав Л.Саммерс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас