Інвестори виводять кошти з Шотландії напередодні референдуму - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори виводять кошти з Шотландії напередодні референдуму - FT

Світ
250
Інвестори активно виводять кошти з Шотландії, побоюючись фінансових наслідків у разі, якщо країна проголосує за незалежність на референдумі наступного тижня.
За словами Кріса Фішера, глави компанії Multrees Investor Services, яка здійснює операції за дорученням компаній у сфері управління активами, його фірма вивела з країни активи на сотні мільйонів фунтів стерлінгів. “Якщо наші клієнти це роблять, то й інші фінкомпанії займаються тим же”, – сказав він.
Крім того, як стало відомо FT, контракти на придбання комерційної нерухомості в Шотландії тепер доповнюються спеціальним застереженням, що передбачає можливість скасування угоди або перегляду цін, якщо регіон вирішить відокремитися від Сполученого Королівства.
Як стверджують експерти, інвестори побоюються невизначеності, яка настане в разі здобуття країною незалежності. Ясність відсутня з багатьох питань, головним з яких є те, чи зможе Шотландія зберегти британський фунт стерлінгів як свою валюту.
Раніше політичні лідери Великобританії, включаючи міністра фінансів Джорджа Осборна і міністра у справах бізнесу Вінсента Кейбла, заявили про неможливість збереження валютного союзу при розпаді союзу держав. Водночас лауреат Нобелівської премії з економіки, шотландець сер Джеймс Міррліс зазначив, що ніщо не зможе перешкодити країні продовжити використовувати британську валюту.
Тим часом глава Банку Англії Марк Карні заявив, що резерви шотландського центробанку повинні будуть складати до 100% річного обсягу ВВП для гарантії стабільності фінансової системи нової держави, якщо Шотландія захоче використовувати фунт стерлінгів.
Як приклад М.Карні привів Гонконг, який володіє подібним об’ємом економіки з істотною часткою фінансового сектора і високою зовнішньоекономічноюї активністю. Резерви ЦБ Гонконгу становлять $ 325 млрд при річному обсязі ВВП $ 274 млрд. Тим часом обсяг шотландської економіки станом на кінець першого кварталу 2014 оцінювався в $ 211 млрд.
“Такий обсяг резервів досягається або підвищенням податків, або скороченням витрат, або комбінацією двох підходів, причому протягом довгого часу”, – зазначив голова комітету Мінфіну Великобританії Ендрю Тайрі.
Відділення велткої крупної частини країни не може не зачепити і Великобританію. За словами голови відділу суверенних рейтингів Fitch Джеймса Маккормака, якщо більшість шотландців проголосують за незалежність, рейтинг Великобританії буде переглянутий “протягом декількох днів, а не тижнів або місяців”.
За його словами, основним фактором стане рівень держборгу Великобританії, який при відділенні Шотландії може піднятися на 10 процентних пунктів по відношенню до ВВП.
Як показали результати опитування громадської думки YouGov в Шотландії, проведеного 8 вересня, вперше більш 50% шотландців висловили готовність проголосувати за незалежність на референдумі, який відбудеться 18 вересня. Однак 9 вересня опитування організації TNS Scotland виявив, що за відділення виступають 38% шотландців, проти – 39%, решта поки не визначилися.
У разі, якщо шотландці виберуть незалежне майбутнє для своєї країни, відбудеться довгий процес переговорів з британським урядом, а офіційно Шотландія вийде зі складу Великої Британії 24 березня 2016 – через 413 років після того, як два королівства були об’єднані в династичну унію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас