Мінфін згоден зберегти пільгове оподаткування аграріїв до 2016 р - УКАБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін згоден зберегти пільгове оподаткування аграріїв до 2016 р - УКАБ

Аграрний ринок
265
Міністерство фінансів на нараді з представниками аграрного бізнесу погодилося зберегти податкові пільги в агропромисловому комплексі до 2016 року, повідомив президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Алекс Ліссітса.
УКАБ підтримує урядові наміри щодо поліпшення системи оподаткування та виявлення “податкових ям”, однак це потрібно робити виважено і поступово. Саме ці питання обговорювалися сьогодні на нараді під головуванням міністра фінансів Олександра Шлапака”, – сказав він.
При цьому А.Ліссітса вважає неприйнятними пропозиції Кабміну щодо змін в оподаткуванні АПК. Зокрема, уряд пропонує позбавити пільг підприємства, земельний банк яких складає більше 10 тис. га, або ж річний оборот яких перевищує 50 млн грн. Експерт зазначив, що під цей критерій підпадає дуже багато товаровиробників. На його думку, подібна пропозиція не вирішить проблеми, оскільки більшість виробників почне навмисно дробити бізнес, а реальна ситуація в секторі буде приховуватися.
“За підсумками наради ми дійшли згоди, що зараз аграрії не готові переходити на загальну систему оподаткування і таке рішення буде критичним для галузі АПК. Тому сторони домовилися про необхідність залишити діючі норми з акумуляції ПДВ, ФСП та відшкодування ПДВ при експорті на наступний рік” , – сказав президент УКАБ.
На думку А.Ліссітса, таке рішення допоможе українським аграріям пережити складні часи, коли собівартість сільгосппродукції зросла, а ціни на міжнародному ринку впали, і більшість аграріїв зараз перебувають на межі виживання.
Він також додав, що українська сторона регулярно веде переговори та роз’яснення з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо неприпустимості переведення сільгоспвиробників на загальну систему оподаткування
На брифінгу у вівторок, 9 вересня, голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус повідомив, що існує три варіанти реформування оподаткування аграрного сектора, дискусія навколо яких триває. Він зазначив, що в цьому питанні потрібно враховувати фактор дотаційності аграрної галузі, щоб зберегти конкурентоспроможність української сільгосппродукції на світових ринках.
“Це, безумовно, стратегічна галузь, і нам потрібно думати, як її підтримувати”, – сказав він.
Як повідомлялося, реформа пільгового оподаткування в аграрному секторі є однією з умов співпраці України з МВФ.
Уряд України в рамках кардинальної податкової реформи запропонував скоротити число податків і зборів з 22 до 9, суттєво переглянувши оподаткування прибутку і фонду оплати праці, а також підприємств аграрного сектора і спростивши адміністрування податків.
За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, агрокомпанії, з річним обсягом виручки не більше 20 млн грн і не більше 3 тис. га, залишаються в сьогоднішній системі ПДВ, решта переводяться на загальну систему. Він уточнив, що 90% всіх суб’єктів підприємницької діяльності залишаються на пільговій системі, 10% переходять на загальну. При цьому аграрні асоціації виступають проти зміни теперішньої системи оподаткування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас