ДФС пропонує скасувати торговельні патенти, залишивши тільки сплату збору - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС пропонує скасувати торговельні патенти, залишивши тільки сплату збору - законопроект

Казна та Політика
699
Державна фіскальна служба (ДФС) України пропонує скасувати норму Податкового кодексу щодо необхідності придбання суб’єктами господарювання торгового патенту при здійсненні деяких видів підприємницької діяльності.
Відповідний законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо порядку сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності)” оприлюднено на офіційному веб-порталі ДФС.
“Нинішня процедура придбання торгового патенту та необхідність надання до територіальних контролюючих органів для звірки оригіналів або нотаріально завірених копій документів, на підставі яких заповнена заявка, є обтяжливими для платників Проект закону (…) передбачає скасування торгових патентів”, – сказано в аналізі впливу законопроекту.
В ДФС відзначають, що скасування торгового патенту та процедури його придбання не обмежить можливості підприємця виконувати обов’язки платника збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності. У разі прийняття законопроекту спроститься механізм адміністрування збору як з боку платника, так і з боку фіскальної служби.
Законопроектом також запропоновано скасувати норму щодо звірки з оригіналами або нотаріально завіреними копіями документів, на підставі яких заповнена заявка. Суб’єкт господарювання в заяві надає інформацію лише про реквізити платіжного документа про повну або часткову сплату збору. При цьому підприємець несе персональну відповідальність за достовірність цієї інформації.
“Для здійснення передбачених ст 267 Податкового кодексу видів підприємницької діяльності суб’єкт господарювання подає до територіального контролюючого органу заявку, яка може бути підставою для постановки на облік як платника збору за неосновним місцем обліку”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Згідно з нормами чинного Податкового кодексу, ведення деяких видів підприємницької діяльності, крім сплати відповідного збору, вимагає придбання торгового патенту (ст. 267 НК). Розмір збору за ведення деяких видів підприємницької діяльності встановлюють місцеві органи влади. При цьому бланк торгового патенту є документом суворого обліку. Підставою для придбання торгового патенту є заявка, оформлена відповідно до вимог ст. 267 НК. Відомості, наведені в заяві, звіряються з оригіналами або нотаріально завіреними копіями документів, на підставі яких вона заповнена.
В ДФС вказують в якості альтернативного варіанту зниження фіскальних бар’єрів для ведення бізнесу скасування збору, зазначаючи при цьому, що такий варіант призведе до втрат місцевих бюджетів в розмірі близько 500 млн грн.
Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності встановлено ст. 10 Податкового кодексу, належить до місцевих податків і зборів та є обов’язковим до сплати на території відповідних територіальних громад. Платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують торгові патенти та мають такі види підприємницької діяльності: торговельна діяльність у пунктах продажу товарів; діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України; торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти; діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас