Частка іпотеки в угодах з "первинкою" в Києві за 8 міс. не перевищує 2%, ймовірне подальше зниження до кінця 2014 р. - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка іпотеки в угодах з "первинкою" в Києві за 8 міс. не перевищує 2%, ймовірне подальше зниження до кінця 2014 р. - експерти

Кредит&Депозит
287
Частка банківських кредитів при купівлі житла на первинному ринку нерухомості Києва в січні-серпні 2014 року склала лише 2% у загальному обсязі угод, повідомила директор City Development Solution (CDS, Київ) Ярослава Чапко.
“На банківське кредитування, за нашими оцінками, припадає не більше 2% угод”, – сказала вона.
При цьому Я.Чапко прогнозує, що до кінця поточного року цей показник навряд чи зросте, а швидше за все, знизиться, оскільки столичні девелопери надають досить лояльні умови купівлі житла в розстрочку. Крім того, висока ймовірність скорочення і без того незначної кількості банків, що надають іпотечні кредити, додала вона.
Зі свого боку заступник голови правління підконтрольного уряду Укргазбанку (Київ) Олена Дмитрієва зазначила, що після виходу на ринок кредитування купівлі житлової нерухомості на первинному ринку в якості учасника/партнера держпрограми доступного житла фінустанова не розчарувалася в ринку: частка прострочених платежів по “первинці” найнижча в його портфелі проблемних роздрібних кредитів.
Разом з тим, за її словами, загальний обсяг іпотечних кредитів Укргазбанку в січні-серпні поточного року в цілому скоротився в сім разів порівняно з аналогічним періодом 2013 року. Причиною цьому – призупинення видачі нових кредитів через відсутність фінансування з боку держави за держпрограмою пільгової іпотеки під 3% річних, а також відносно висока на сьогодні ефективна процентна ставка по іпотеці на загальних умовах для фізосіб (22% річних). “Минулого року ми за вісім місяців видали (іпотечні кредити – ред.) на 390 млн грн, зараз це 55 млн грн за вісім місяців”, – уточнила банкір.
За словами О.Дмитрієвої, Укргазбанк на сьогодні продовжує кредитування купівлі житла на первинному ринку нерухомості України як фізичними, так і юридичними особами, при цьому для деяких забудовників-партнерів банку в перші три роки ефективна процентна ставка становить 13,9% річних. “Але, знову-таки, все залежить від політики забудовника, яку компенсацію він може надати банку (при кредитуванні громадян – ред.). Все одно ми виходимо на свою ставку прибутковості”, – уточнила О.Дмитрієва, відзначивши необхідність поновлення реалізації держпрограм доступного житла для розвитку ринку іпотеки в країні.
У свою чергу директор департаменту інвестицій та продажу ТОВ “Територіальне міжгосподарське товариство “Ліко-Холдинг” (Київ), що входить у фінансово-промислову групу “Ліко”, Лариса Ломакіна, зазначила, що забудовникам варто звернутися до держави щодо підтримки поновлення фінансування і подальшої реалізації держпрограм доступного житла. За її словами, однією з найбільш популярних, що реалізуються “Ліко-Холдингом”, була держпрограма 70/30, при якій 30% вартості житла компенсувала держава.
Щодо кредитування банками громадян для купівлі житла на загальних умовах Л.Ломакіна зазначила, що в Україні на сьогодні такої фінпідтримки з боку банків практично немає. При цьому процентні ставки по іпотеці деяких банків, що надають такі кредити, досягають 25% річних. “Це нереальне здирництво наших майбутніх інвесторів. Тому сьогодні кредитна схема, іпотека у нас в Україні практично не працює. Не працює вже майже два роки”, – зазначила вона.
За словами Л.Ломакіної, в зв’язку з цим забудовники для залучення банків до фінансування будпроектів на сьогодні практикують, зокрема, компенсацію фінустановам за рахунок власних коштів до 5% ставки по іпотеці при купівлі житла фізособами. Таким чином, громадяни сплачують за кредитами для купівлі житла приблизно 18-19% річних, пояснила Л.Ломакіна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас