Скасування єдиного соцвнеску позбавить скарбницю 13% надходжень від нього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування єдиного соцвнеску позбавить скарбницю 13% надходжень від нього

Казна та Політика
937
Державна фіскальна служба (ДФС) пропонує знизити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і залишити без змін ставки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Про це заявив голова ДФС Ігор Білоус. Це не відповідає раніше анонсованій прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком реформі, яка передбачає зміну ставок обох податків. ДФС пропонує частково відмовитися від цієї ініціативи через невдоволення бізнесу.
Один з двох
Зниження ЄСВ підтримує і Кабмін, і ДФС. Розмір єдиного соцвнеску (сьогодні його виплачує роботодавець) становить 37 50% залежно від виду професійної діяльності, до якої прив’язана ставка страхування від нещасних випадків. Але в рамках боротьби з зарплатами в конвертах (за оцінками ДФС, такі розрахунки із співробітниками практикує 80% українських компаній) уряд запропонував радикально знизити нарахування на фонд оплати праці, які сьогодні в Україні осягають 55% порівняно з 36% в ЄС. Згідно Концепції податкової реформи, оприлюдненої Кабміном у серпні, з цією метою було запропоновано два варіанти реформування ЄСВ. Перший передбачав ставку 41% в межах мінімальної зарплати (МЗП, сьогодні – 1218 грн) і 15% на суму понад. Другий – 37% і 17% відповідно. У першому випадку держбюджет недорахувався б 46 млрд грн, у другому – 48 млрд грн.
З обох запропонованих сценаріїв в Податковій схвалили відкоригований перший варіант диференційованої ставки. «З двох мінімальних зарплат (2436 грн. -« Капітал ») знімати ЄСВ в розмірі 41%, а все, що перевищує дві мінімальні зарплати, ЄСВ у розмірі 15%», – сказав Білоус. Голова служби уточнив, що в разі прийняття цієї пропозиції оцінюване скорочення надходжень єдиного соцвнеску становитиме 24 млрд грн на рік без урахування легалізації зарплат. За даними Пенсійного фонду та ДФС, в минулому році цей податок приніс до бюджету 189 млрд грн. Таким чином, реформа позбавить державну казну 13% надходжень від ЄСВ. Частково відшкодувати втрати повинно було введення прогресивної шкали оподаткування доходів фізосіб, однак ця пропозиція стала перешкодою для податкової реформи.
По-старому
Думки податківців та уряду щодо ПДФО різняться. Ставки цього податку становлять сьогодні 15% для суми до 10 мзп (12180 грн) і 17% для суми понад цей поріг. В уряді запропонували на заміну шість варіантів прогресивної шкали оподаткування ПДФО. В одному з них розглядається чотирирівнева шкала зі ставками 10%, 15%, 20% і 25%. В інших випадках запропонована шкала складається з трьох рівнів зі ставками 15%, 20% і 25%. При цьому використання найбільш низької ставки пропонується в різних варіаціях при доході від 1218 до 12 180 грн на місяць. А найбільш високою ставкою пропонується оподатковувати доходи, які становлять не менш 20 706 48 720 грн.
У той же час в ДФС пропонують зберегти існуючі ставки цього податку. «Було багато зауважень від бізнесу. ПДФО ми міняти не будемо », – заявив голова служби. Хоча формально компанії є лише податковими агентами, а сам податок – навантаженням на населення, але рішення підвищити ставку ПДФО може змусити бізнес піти в тінь. До 2004 р в Україні вже існувала прогресивна шкала зі ставками від 10% до 40%, але потім була введена єдина ставка – спочатку 13%, з 2007 р – 15%, а з 2011 р – 15 17%. Таким чином, низька ставка податку діє вже десять років, проте бізнес досі не повністю перестав платити зарплату в конвертах із за високого тиску на соцфондів, зазначає керівник податково-юридичного департаменту Deloitte Вікторія Чорновол.
Утім, суть протиріч не стільки в ставках, скільки в додаткових надходженнях до держбюджету. Варіанти, запропоновані Кабміном, принесли б в бюджет додатково від 3,5 млрд грн до 14,7 млрд грн. Для порівняння: в 2013 р надходження ПДФО склали 58,9 млрд грн. Бізнес цю спробу наповнити бюджет не схвалює. «Підвищення ПДФО – це найпростіший спосіб зібрати гроші в бюджет, коли бізнес зазнає збитків і податок з прибутку платити ні з чого. Але це недалекоглядне рішення, а потрібно комплексне, в тому числі розширення бази оподаткування», – вважає Чорновіл. При цьому додає партнер International Tax Associates B. V. Рустам Вахітов, само по собі зміна плоскої шкали на прогресивну збільшує витрати роботодавців та ефективне навантаження на платників податків з високими доходами. «Щоб в таких умовах компанії захотіли легалізувати зарплати, для них робота не в тіні повинна бути більш зручною. Для цього зниження ЄСВ повинно бути не тільки значним, але і постійним. А зараз у підприємців немає впевненості, що ставка ЄСВ не буде знову переглянута », – зазначає Вахитов. Інший стимул для виходу з тіні – не пряник, а батіг, тобто жорсткий контроль і відповідні покарання за зарплати в конвертах. Однак цього в нинішній податковій реформі немає.
ДФС пропонує залишити держскарбницю без цих додаткових надходжень, оскільки знайшла компенсатори витрат, запевняє Білоус. Про що саме йдеться – чиновник не уточнив. Єдиний спосіб компенсувати недобір ЄСВ, який залишиться в розпорядженні уряду, – вивести зарплати з тіні, зазначає виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас