"Нафтогаз" звинувачує "Київенерго" в небажанні сплатити 1,68 млрд грн боргів за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" звинувачує "Київенерго" в небажанні сплатити 1,68 млрд грн боргів за газ

Енергетика
441
Державний енергохолдинг “Нафтогаз України” звинувачує компанію “Київенерго”, підконтрольну бізнесменові Рінату Ахметову, в небажанні погасити борги в розмірі 1,682 млрд грн за спожитий з 2011 року природний газ, внаслідок чого у частини споживачів Києва вже кілька місяців відсутнє гаряче водопостачання.
“Станом на 8 вересня заборгованість ПАТ “Київенерго” перед НАК “Нафтогаз України” складає 1,682 млрд грн. Заборгованість за спожитий природний газ була ще з 2011 року. “Київенерго” є одним з найбільших боржників “Нафтогазу України”, – йдеться в повідомленні “Нафтогазу”.
У компанії повідомили, що відключення “Київенерго” від газопостачання відбувається в першу чергу через борги компанії перед “Нафтогазом України”, які становлять близько 96% від загальної заборгованості міста Києва.
“Беручи до уваги таку заборгованість і відсутність з боку “Київенерго” будь-яких дій щодо її ліквідації,“Нафтогаз України” згідно з Законами України “Про основи функціонування ринку природного газу” та “Про теплопостачання” був змушений вжити заходів щодо припинення газопостачання боржника”, – наголошується в повідомленні” Нафтогазу “.
У “Нафтогазі” зазначають, що “Київенерго” називає основними причинами, які впливають на незадовільний стан розрахунків за використаний газ, заборгованість житлово-експлуатаційних організацій Києва, а також відомчих установ і організацій, які фінансуються з бюджету м.Києва.
У той же час в “Нафтогазі” зазначають, що борги бюджету з різницею в тарифах між фактичними витратами на виробництво теплової енергії та сумою, яку повинні сплатити споживачі, було погашено до початку 2014 року.
“Різниця в тарифах, а саме, між фактичними витратами на виробництво теплової енергії та сумою, яку повинні сплатити споживачі ПАТ” Київенерго “згідно з тарифами, затвердженими органами місцевого самоврядування, становить приблизно 0,384 млрд грн. Цю різницю в тарифах сформовано вже в 2014 році” , – йдеться в повідомленні “Нафтогазу”.
Щодо боргів держорганізацій, то “Нафтогаз” звинувачує в цьому Київську міську державну адміністрацію, яка єдина у всій Україні до цього часу не надала розрахунки з розподілу обсягів газу між енергокомпаніями і бюджетними організаціями.
На думку “Нафтогазу”, вирішення питань критичної заборгованості комунальних ЖЕКів та столичних бюджетних організацій за використану теплову енергію і, відповідно, природний газ можливе виключно за умови вжиття теплопостачальними підприємствами і Київською міською адміністрацією спільних конструктивних дій.
В “Нафтогазі” нагадали, що Кабмін 9 липня 2014 прийняв постанову, згідно з якою повноваження щодо затвердження розподілу обсягів природного газу щодо газопостачальних, газорозподільних, газотранспортних і газодобувних підприємств для потреби бюджетних установ, теплогенеруючих та теплопостачальних організацій та ін. суб’єктів господарювання м. Києва надані голові Київської міської державної адміністрації.
“Станом на 08.09 розрахунки щодо розподілу обсягів газу між зазначеними в постанові організаціями “Нафтогаз України” не отримав”, – додали в компанії.
Нагадаємо, за даними “Київенерго”, на сьогоднішній день через обмеження в газопостачанні в Києві без гарячого водопостачання залишається 4984 споживача, що становить 31,9% від загальної кількості споживачів, яким компанія надає послуги з централізованого опалення (ЦО) і гарячого водопостачання.
У цьому “Київенерго” звинувачує уряд України, посилаючись на рішення Кабінету міністрів про обмеження газопостачання для економії природного газу та проведення “Київенерго” в тепловому господарстві в міжопалювальний період різних видів технічних робіт для стабільного проходження опалювального сезону 2014-2015 років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас