Кількість страховиків України в I пол. скоротилася на 4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість страховиків України в I пол. скоротилася на 4%

Особисті фінанси
108
Загальна кількість страховиків в січні-червні 2014 скоротилася на 4% порівняно з аналогічним періодом 2013 року – до 400, з яких 58 СК “life” і 342 СК “non-life”, повідомляється на сайті Нацкомфінпослуг.
На думку регулятора, одним з факторів зменшення кількості учасників ринку стало посилення політики держрегулятора щодо недобросовісних компаній.
“Завдяки численним заходам впливу нам вдалося звільнити ринок від так званих “схемних” компаній-страховиків і тих, які роками не здійснювали страхову діяльність”, – зазначає в.о. голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков.
Крім того, обсяги активів страховиків у першому півріччі 2014 збільшилися на 3,6% – до 66 157 млрд грн, в основному за рахунок збільшення на 7,5% обсягів активів представлених в акціях. На кінець півріччя в акціях знаходиться до близько 48,5% активів страховиків, зазначається в повідомленні.
За даними комісії, позитивна динаміка спостерігається в таких видах активів, як банківські вклади (депозити, виросли на 6,9%), грошові кошти на поточних рахунках (на 4,9%), іпотечні сертифікати (на 18,2%). При цьому питома вага облігацій в активах страховиків зменшилася на 64,0%, нерухомого майна – на 7,3%, а цінні папери, що емітуються державою, – на 14%.
Регулятор також зазначає, що в першому півріччі відбулося зменшення обсягу надходжень валових страхових премій на 23,3%, а чистих страхових премій – на 16,5%. В основному за рахунок скорочення надходжень валових страхових премій по страхуванню: фінансових ризиків – на 48,3%, майна – на 29,4%, від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ – на 33,1%, відповідальності перед третіми особами – на 39 , 1%, страхування кредитів – на 54,3%.
На думку регулятора, зменшення надходжень страхових платежів також сталося за рахунок скорочення операцій вихідного перестрахування на 35,8%, зокрема, перестрахування всередині країни на 40,4%, що суттєво вплинуло на динаміку основних показників діяльності страховиків.
При цьому наголошується, що за перше півріччя показник валових страхових премій в сегменті медичного страхування (безперервного страхування здоров’я) зріс на 17,7%.
У структурі чистих страхових виплат відбулися значні зміни в розрізі видів страхування. Так, порівняно з першим півріччям 2013 приріст страхових виплат відбувся в усіх соціально значущих сегментах: страхування життя – на 53,1%, автострахування – на 7,1%, медичне страхування (безперервне страхування здоров’я) – на 11,5%.
Високий рівень валових страхових виплат спостерігався також щодо видів добровільного особистого страхування (збільшення на 40,3%) і з обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (на 40,9%).
Одночасно чисті страхові виплати зі страхування фінансових ризиків значно скоротилися (на 88,1%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас