В Україні почалося вибіркове здешевлення бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почалося вибіркове здешевлення бензину

Енергетика
1499
Як повідомили в НТЦ «Психея» відразу кілька заправних мереж в кінці минулого тижня на 10-30 копійок знизили середні ціни (у різних регіонах) на дорогі сорти бензину. А саме, на 30 копійок «А-95-Євро» подешевшав у ОККО (до 17,59 грн / л) І WOG (до 17,60 грн / л), на 26 копійок – у SOCAR (до 17,39 грн / л), на 20 копійок – у UPG (до 17,10 грн / л) і на 10 копійок – у «Лукойла» (до 17,45 грн / л) і SHELL (до 17,71 грн / л).
«Національна валюта останнім часом трохи зміцнилася, так що трейдери не стали чекати ще серйознішого здешевлення долара і стали знижувати свої розцінки. Їм невигідно утримувати високі цінники, оскільки це впливає на продаж», – прокоментував нову тенденцію директор енергетичних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Нагадаємо, що світові ціни на нафту і нафтопродукти минулого тижня не мінялися.
Поради Як українцям заощадити на бензині
Утім, є й інше, більш прагматичне пояснення, здешевленню. Продавці нафтопродуктів намагаються скоріше розпродати запаси непопулярних сортів палива. «Зверніть увагу: ціни опустили на бензин преміум-класу – на самий неходовий товар АЗС. Заправні мережі йдуть на поступки саме в цьому сегменті, і говорити про тотальне здешевленні я б не став», – підкреслив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Він вважає, що під час зростання курсу долара і подорожчання палива, нафтотрейдери заклали в преміальні сорти пального максимальну націнку. А зараз знижують її через падіння продажів дорогого палива.
Розцінки на ходові сорти бензину поки не міняються. «Про реальне зниження цін, на мій погляд, коректно буде говорити, коли почнеться здешевлення найбільш затребуваних марок – таких як «А-95»(простий). Він, як коштував 17,39 грн / л, наприклад, у ОККО, так і стоїть », – сказав нам Марунич.
  • Ажіотажу немає *
Здешевлення дорогого бензину не вплинуло на загальний попит на паливо. «Воно занадто незначне, щоб вплинути на збільшення споживання», – зазначив Геннадій Рябцев.
Таку реакцію вважають закономірною. «Навіть падіння цін на 50 копійок суттєво не вплине на збільшення попиту. Воно повинно бути куди сильніше. Плюс повинна поліпшуватися ситуація в економіці в цілому. А поки що ми бачимо? Люди втрачають роботу, а в тих, хто залишається на своїх робочих місцях, зарплати не ростуть. А ціни в магазинах збільшуються, і падає загальний рівень споживання», – сказав Дмитро Марунич.
Нову хвилю здешевлення палива, причому не тільки преміальних, а й ходових марок, аналітики обіцяють не раніше, ніж через два тижні. Однак лише за умови стабілізації курсу гривні в рамках 12,5-13,0 грн / $ або її зміцнення.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас