Україна стане незалежною від російського газу протягом 5 років - прогноз Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стане незалежною від російського газу протягом 5 років - прогноз Яценюка

Енергетика
536
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що в перспективі за п’ять років Україна може диверсифікувати постачання газу і цілком перестати залежати від Російської Федерації щодо газового питання
В інтерв’ю програмі “ТСН. Тиждень” на каналі “1 +1”, оприлюдненому в неділю ввечері Яценюк нагадав, що коли діючий уряд України почав роботу, в українських газових сховищах, було 5 мільярдів кубічних метрів газу.
“Це майже нуль, тому що це так званий буферний газ, його скачати неможливо “.
“Нині в нас вже близько 16 мільярдів кубічних метрів газу. Із 25 мільярдів, які ми купуємо в Росії, 15 ми вже стали купувати в ЄС через Польщу, Угорщину і Словаччину”, – зазначив прем’єр.
Основний реверсний маршрут запущений недавно, – це 10 млрд куб. газу на рік через Словаччину. “Він суттєво допоможе нам пережити зиму”, – підкреслив він.
За словами Яценюка, Україні не вистачає ще 5 млрд куб. газу. “Буде непросто. Тепла не буде, відразу попереджаю, Та не замерзнемо”, – запевнив прем’єр.
Голова уряду заявив, що шанси на отримання цього реверсу були вкрай низькі через тиск Росії і зазначив спільну позицію всіх країн-членів ЄС і Європейської комісії безпосередньо щодо вирішення цього питання.
Відповідаючи на питання, чи є запуск цього реверсу перемогою, Яценюк сказав: … “Я не люблю щось марно говорити. До перемоги ще далеко. Перемога – це тоді, коли ми не будемо взагалі купувати російський газ Це не рік, не два, але в перспективі за п’ять років ми можемо сказати, що Україна диверсифікує поставки газу і перестане залежати від Російської Федерації “.
Прем’єр-міністр також зазначив, що уряд бореться з корупцією в енергетичному секторі. “Це не всім подобається, в першу чергу колишнім олігархам Віктора Януковича. Будемо відбирати майно, виключно на законних підставах, яке вони вкрали у держави. Будемо підвищувати ренту, змушувати платити податки.» – Заявив Яценюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас