S&P прогнозує зростання частки проблемних активів банків в Україні до 50% і подальше скорочення частки інкапіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P прогнозує зростання частки проблемних активів банків в Україні до 50% і подальше скорочення частки інкапіталу

Кредит&Депозит
1297
Частка проблемних активів банків в Україні в найближчі 24 місяці буде рости, тоді як частка іноземного капіталу – скорочуватися, такі очікування відображені в звіті з оцінки країнних і галузевих ризиків банківського сектора України міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s
“У найближчі 24 місяці частка проблемних активів… збільшиться приблизно з 40% загального обсягу кредитів приблизно до 50% внаслідок скорочення ВВП, нестабільності в східних регіонах України і значної девальвації гривні”, – йдеться в документі.
Згідно з визначенням S&P, до проблемних активів належать прострочені кредити, активи, реструктуровані на нових умовах, нерухомість, на яку було звернено стягнення, а також інші активи, стягнені в процесі врегулювання кредитів, і проблемні активи, продані спеціальним юридичним особам.
У звіті також вказується, що за даними Національного банку України (НБУ), частка кредитів, прострочених більш ніж на 90 днів, збільшилася до 9,9% загального обсягу кредитів в середині 2014 з 7,7% наприкінці 2013 року.
В цілому S&P відносить банківський сектор України до групи 10 за рівнем галузевих і країнних ризиків (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA).
Відповідно до градації BICRA країни поділяються на групи залежно від рівня ризиків у їх банківських секторах – від групи 1 (країни з найменшими ризиками) до групи 10 (країни з найбільшими ризиками).
Крім України, до групи 10 належать Білорусь, Греція, Єгипет і Ямайка.
“Наша оцінка економічного ризику 10 для банківського сектора України не змінилася. Ми очікуємо, що економічний ризик для банківського сектора цієї країни залишиться надзвичайно високим в міжнародному контексті”, – підкреслюється в звіті.
Серед основних факторів впливу в документі відзначаються погіршення макроекономічної ситуації і глибока рецесія в 2014 році, нестабільна геополітична ситуація, прогнозоване подальше збільшення витрат на формування резервів за кредитами в найближчі два роки, що негативно впливатиме на показники прибутковості і капіталізації банківської системи, а також значний відтік депозитів.
“Існують значні ризики, пов’язані з невиплатою коштів програми (програми Міжнародного валютного фонду для України – ІФ) в повному обсязі… зберігається невизначеність щодо готовності уряду виконувати програму МВФ після виборів”, – йдеться в документі.
Разом з тим, за оцінкою рейтингового агентства, геополітичні ризики і ризики, пов’язані із зовнішньою безпекою країни, являють собою найбільш серйозну загрозу для успішного виконання програми МВФ.
У звіті також прогнозується подальше скорочення частки іноземного капіталу в українській банківській системі в найближчі два роки. “В даний час мета іноземних материнських структур полягає в мінімізації втрат по кредитах і операційних збитків і в зниженні ризиків ланцюгової реакції для материнського банку в разі загострення економічних проблем. З нашої точки зору, західноєвропейські та російські банки, що залишилися на українському ринку, будуть і надалі надавати підтримку дочірнім українським структурам, частка яких в активах консолідованої материнської групи, як правило, дуже мала”, – наголошується в звіті.
За даними S&P, ринкова частка західноєвропейських банків в українському банківському секторі скоротилася в два рази в порівнянні з 2008 роком – приблизно до 15% за обсягом активів в середині 2014 року.
При цьому, згідно зі звітом, український дочірній банк Raiffeisen Bank International AG (найбільша дочірня структура західноєвропейського банку, ринкова частка якої становила 3,4%) виставлено на продаж.
“В останні роки російські банки значно збільшили свою частку в активах української банківської системи (до 12% в середині 2014), проте їх готовність здійснювати діяльність в Україні може істотно знизитися у зв’язку з геополітичним конфліктом”, – йдеться в звіті.
В S&P також не очікують значного збільшення запозичень українських банків на світових фінансових ринках в 2014-2015 рр. внаслідок, зокрема, ймовірної надзвичайно високої вартості запозичень.
Водночас, згідно зі звітом, український внутрішній ринок позикового капіталу залишається вузьким і неглибоким: обсяг облігацій приватного сектора становить менше 3% ВВП – доступ до ринку обмежений і можливий тільки для великих гравців.
Щодо перспектив економічної динаміки, в звіті вказується, що в 2014 році ВВП України скоротиться на 7% і його суттєве зростання малоймовірне як мінімум до 2016 році.
“Українська економіка залишається в фазі корекції, що може робити дуже сильний вплив на банківський сектор країни в найближчі два-три роки… Ми не прогнозуємо стабілізації геополітичної ситуації в країні найближчим часом”, – вказується в документі.
В S&P прогнозують, що дефіцит бюджету розширеного уряду досягне 11% ВВП, включаючи дефіцит НАК “Нафтогаз України”: існує високий ризик того, що дефіцит перевищить прогнозований рівень.
Крім того, очікується, що чистий борг розширеного уряду збільшиться з 40% ВВП в 2013 році більш ніж до 60% в 2014 році, а дефіцит рахунку поточних операцій різко скоротиться майже до 3% ВВП.
“Девальвація гривні являє собою істотний ризик для банківського сектора України, приймаючи до уваги більш значні відкриту валютну позицію банківської системи і частку валютного кредитування в загальному обсязі кредитування в порівнянні з іншими державами СНД”, – йдеться в документі.
У рейтинговому агентстві також відзначають, що номінальні ціни на житлову нерухомість в серпні 2014 року були приблизно на 30% нижчі від пікового рівня, досягнутого в третьому кварталі 2008 року.
У звіті також підкреслюється, що корупція глибоко вкоренилася в економіці України, як і інших країн СНД, тому не можна прогнозувати суттєвого підвищення рівня управління та прозорості в банківській системі країни в середньостроковій перспективі.
При цьому в S&P оцінюють якість регулювання і нагляду в банківському секторі України як “середню”.
“Нова глава НБУ працює дуже недовго, але ми вважаємо, що при ретельному моніторингу з боку експертів МВФ вона зможе впровадити передову практику, яке більшою мірою відповідатиме міжнародним стандартам”, – вказано в документі.
За оцінкою рейтингового агентства, наявність надмірно великого числа фінансових інститутів і їх недостатня здатність ефективно встановлювати тарифи не дозволяють українським банкам генерувати достатній прибуток.
“У 2014-2015 рр. банківська система не зможе генерувати достатній прибуток для нейтралізації зростаючих кредитних ризиків і демонструватиме збитки. Ми вважаємо український банківський сектор помірно нестабільним. На нашу думку, негативний вплив на нього робить набмірне число учасників фінансового ринку”, – вважають в S&P.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас