Через зростання курсу долара в Україні може подорожчати електроенергія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через зростання курсу долара в Україні може подорожчати електроенергія

Валюта
2903
Електроенергія для населення може подорожчати: АЕС, які виробляють найбільше е/е в Україні, закуповують ядерне паливо за кордоном, і платять за нього в інвалюті. Тому падіння гривні не може не позначитися на ціні його закупівлі.
Подальший зростання курсу долара позначиться на ціні електроенергії, що відпускається атомними електростанціями (АЕС) України – а це більше половини всієї електроенергії. Про це заявила виконавчий директор НАЕК “Енергоатом” Наталія Шумкова сказала під час круглого столу.
Причиною цього, за її словами, є те, що “Енергоатом” (оператор усіх діючих атомних електростанцій України) імпортує ядерне паливо з-за кордону.
“Всі контракти на постачання ядерного палива у нас в доларах або євро, в залежності від постачальника. Відповідно, йде подорожчання закупівлі, і це не може не впливати на відпускну ціну на електроенергію”, – сказала Шумкова.
“Всі чудово розуміють: якщо буде дорожчати долар, то неминуче витрати підприємства (НАЕК “Енергоатом” – ред.) зростуть. З’явиться необхідність, можливо, підвищення ціни на електроенергії. Звичайно, це глобально позначиться на всіх інших витратах населення”, – зазначила Шумкова.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ)прийняла рішення з 1 липня підвищити тариф на відпуск електроенергії для НАЕК “Енергоатом” на 0,3% – до 30,31 коп. за кВт/год з 30,23 коп. за кВт/год.
Раніше, з 1 травня НКРЕ підвищила тариф на відпуск електроенергії для НАЕК “Енергоатом” на 8,8% – до 30,23 коп. за кВт/год з 27,78 коп. за кВт/год., з 1 квітня – на 20,5%, до 27,8 коп. за кВт/год з 23,08 коп. за кВт/год.
Держпідприємство “НАЕК “Енергоатом” – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На “Енергоатом” покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає 7-е місце в світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.
Як повідомлялося, Україна в 2013 році імпортувала ядерного палива на $ 620 млн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас