3G-ліцензія повинна коштувати близько 1 млрд гривень - оператори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3G-ліцензія повинна коштувати близько 1 млрд гривень - оператори

Казна та Політика
1354
В умовах стагнації телекомунікаційного ринку видача всього однієї 3G-ліцензії ще більш загальмує розвиток галузі, вважають найбільші мобільні оператори. “Київстар” і “МТС Україна” сьогодні наполягли на необхідності провести повноцінний конкурс і розподілити всі три смуги радіочастот, передбачені для розвитку мобільного зв’язку “третього покоління”.
“Реформи не повинні базуватися на бажанні держави негайно отримати максимальну суму грошей, – заявив глава “Київстар” Петро Чернишов.
Він наполягає, щоб діалог між операторами і владою щодо 3G-ліцензій повинен бути відкритим. “Якщо хтось розраховує на криваву битву при видачі тільки однієї ліцензії, то її не буде”, – упевнений Чернишов, додавши, що компанія “Астеліт” (ТМ life :)) солідарна з “МТС Україна” і “Київстар”.
Іван Золочівський, глава “МТС Україна” додав, що в Україні близько 60% телефонів продається з 3G, а це 30-35 млн абонентів, які могли б користуватися 3G.
За підрахунками операторів, справедлива вартість однієї 3G-ліцензії – близько 1 млрд грн.
У чому заковика?
Для початку проведення очікуваної вже десятиліття конверсії уряду необхідно прийняти зміни до постанови №993. Раніше чиновники обговорювали варіант про розподіл всіх трьох ліцензій. Минулого понеділка міністр Кабінету міністрів Остап Семерак запропонував продати смугу радіочастот для одного оператора, а інші дві – після повної “очистки” протягом наступних трьох років. “Найпростіший спосіб створити конкуренцію – це виставити на продаж одну 3G-ліцензію”, – прокоментував дану ініціативу голова НКРЗІ Олександр Животовський. Він зазначив, що очолюваний ним телеком-регулятор вважає оптимальним варіант одночасного розподілу всіх трьох 3G-ліцензій.
Позицію Нацкомісії з держрегулювання зв’язку підтримав замглави Адміністрації Президента Дмитро Шимків. За його словами, потрібно виставити на тендер три ліцензії та максимізувати дохід від продажу радіочастот – тоді стартова вартість одного лота складе 1,5-2 млрд грн. Він запропонував операторам заплатити гроші безпосередньо Міністерству оборони за конверсію додатково до вартості ліцензії.
Позицію спеціальних користувачів радіочастотного ресурсу (РЧР) представники різних відомств висловили гранично просто – вкрай необхідна модернізація. “Нам потрібна нова техніка, а як ця проблема буде вирішуватися, це вже питання до уряду. Для того, щоб провести конверсію – звільнити діапазон, закупити і налаштувати нову техніку – нам необхідно 1,6 млрд грн”, – заявило обізнане джерело в одному з військових відомств.
Голова Держспецзв’язку Володимир Звєрєв підтримав свого колегу. “Нам як результат потрібні засоби зв’язку для функціонування підсегменту спеціального зв’язку. Якщо модель проведення конкурсу незрозуміла і гроші підуть невідомо куди, це може стати черговою ганьбою для всієї країни”, – акцентував увагу пан Звєрєв.
За словами Дмитра Шимківа, конкурс повинен бути максимально прозорий. У разі продажу тільки однієї ліцензії за два – в кращому випадку – за три мільярди гривень ринок отримає ціну UMTS-ліцензії “Укртелекому”. Надалі другий потенційний покупець буде змушений купувати ліцензію у “Укртелекому”. В результаті, зазначив пан Шимків, держава одержить всього два-три мільярди – замість потенційних шести, а власники “Укртелекому” нарешті продадуть “залежаний товар”.
За підсумками 2013 ринок мобільного зв’язку продемонстрував негативну динаміку по доходам. Єдину 3G-ліцензію держава видала наприкінці 2005 року “Укртелекому” з метою підвищення його інвестиційної привабливості. Кабмін продав підприємство за номінальною вартістю австрійської EPIC, яка минулого року перепродала “Укртелеком” Ринату Ахметову. Відсутність доступу до нових стандартів зв’язку стримує органічне зростання GSM-операторів, який “Київстар”, “МТС Україна” і life :) (“Астеліт”) демонстрували в попередні роки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас