Росія хоче регулювати SWIFT, Bloomberg і Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія хоче регулювати SWIFT, Bloomberg і Reuters

Світ
1938
Мінфін РФ готує законопроект, який спрямований на структурування понять “оператор послуг критичної інфраструктури” і “оператор послуг критично-значущої інфраструктури”, свідчить інформація на єдиному порталі проектів нормативних правових актів. Текст законопроекту поки не розміщений на сайті.
Для організацій, які надають інформаційно-сервісні послуги на фінансових ринках, а також організацій, що надають послуги з обміну фінансовою інформацією, здійснюватиметься нормативне правове регулювання шляхом встановлення прав і відповідальності для “операторів послуг критичною інфраструктури” і “операторів послуг критично-значущої інфраструктури” для мінімізації ризиків, пов’язаних із здійсненням операцій з обміну інформацією про здійснені платежі та іншою агрегованою фінансовою інформацією. Відповідні поправки планується внести в закон N161-ФЗ “Про національну платіжну систему”.
Як відзначає розробник законопроекту, в законодавстві РФ відсутня норма, що дозволяє визначати поняття “оператор послуг критичної інфраструктури” (SWIFT, Bloomberg, Reuters і т.д.). Зважаючи на відсутність вимог до здійснення діяльності оператора послуг критичної інфраструктури, а також правил надання інформаційно-сервісних послуг, виникають ризики, пов’язані із здійсненням діяльності як операторів послуг критичної інфраструктури, так і операторів з переказу грошових коштів та операторів послуг платіжної інфраструктури внаслідок ненадання (неналежного надання) інформаційно-сервісних послуг.
Крім того, визначення поняття та встановлення вимог до здійснення діяльності “оператора послуг критично-значущої інфраструктури” дозволить ввести відповідальність за ненадання (неналежне надання) інформаційно-сервісних послуг.
Кредитні та фінансові організації в РФ інтегровані в різні світові системи з обміну фінансовою інформацією і надання інформаційно-довідкових послуг в банківському секторі та на фінансових ринках, такі як SWIFT, Російська національна асоціація Свіфт (Россвифт), Bloomberg, Reuters, Target і т.д .
При цьому, за даними “Россвифт”, за кількістю користувачів системи SWIFT РФ займає друге місце в світі після США. Bloomberg і Reuters – провідні постачальники фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків. Ще одним значущим елементом системи постачальників фінансової інформації є Target (Таргет), що дозволяє в режимі реального часу здійснювати міжнародні розрахунки всередині ЄС.
Заступник міністра фінансів РФ Олексій Моїсеєв в квітні повідомив, що Мінфін пропонує врегулювати порядок надання послуг міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT всередині Росії і готує відповідні зміни до законодавства. “Ми порахували можливим вивчити питання введення в певні рамки роботи цієї системи. Хочемо, щоб система мала юридичну особу в Росії, щоб вона могла б нести відповідальність за якісь неправомірні дії, дотримуватися вимог, встановлених ЦБ і законом”, – говорив він.
Він нагадав тоді, що в Росії більшість дилінгових операцій відбувається через системи Bloomberg і Reuters, а затвердження транзакцій – через систему SWIFT. Наглядовим органом в даному випадку повинен бути Банк Росії, вважає Моїсеєв.
Як повідомлялося, наприкінці серпня представники влади Великобританії пропонували Євросоюзу відключити Росію від міжнародної системи SWIFT в якості посилення санкцій через події на Україні.
Навесні поточного року в закон про національну платіжну систему були внесені поправки, що вводять поняття національно значущих платіжних систем. Системам, які не є національно значимими (у тому числі Visa і MasterCard, навесні відключила від своїх послуг АБ “Россия”, СМП банк, “Собинбанк”, які підпали під санкції), потрібно буде формувати забезпечувальні внески в ЦБ РФ або проводити процесинг по транзакціях всередині Росії через національно значущі системи. У разі призупинення (припинення) в односторонньому порядку надання послуг платіжної інфраструктури учаснику платіжної системи та його клієнтам Банк Росії буде стягувати штраф.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас