ЄЦБ несподівано знизив всі три відсоткові ставки на 0,1% - до рекордних мінімумів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ несподівано знизив всі три відсоткові ставки на 0,1% - до рекордних мінімумів

Світ
595
Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками вересневого засідання в четвер несподівано знизив базову процентну ставку за кредитами з 0,15% до 0,05% річних, говориться в повідомленні банку.
Ставка по депозитах ЄЦБ зменшена з мінус 0,1% до мінус 0,2%.
Відсоткова ставка по маржинальним кредитами знижена з 0,4% до 0,3%.
Таким чином, всі три ставки оновили історичні мінімуми.
Зміни базової ставки очікували лише 6 з 57 респондентів агентства Bloomberg, серед них – аналітики Nomura і BNP Paribas, які прогнозували її зниження на 0,1 процентного пункту, до 0,05%. Також більшість економістів ставили на збереження двох інших ставок на колишніх рівнях.
На діях ЄЦБ євро впав до мінімуму з 15 липня 2013 року в парі з доларом – $ 1,3026 на 16:05 мск проти $ 1,3150 за підсумками північноамериканських торгів у середу. Між тим європейські фондові індекси посилили зростання.
Ринок з нетерпінням чекає виступу голови ЄЦБ Маріо Драгі, яке почнеться після 16:30 мск. Основна інтрига дня зберігається: аналітики та інвестори сперечаються, вирішиться ЦБ єврозони на кількісне пом’якшення (QE) на додаток до зниження процентних ставок.
Про підготовку до викупу забезпечених активами цінних паперів (ABS) неодноразово говорив М.Драги.
“Ми не можемо виключити оголошення про те, що керівники ЄЦБ ухвалили рішення про реалізацію програми покупки ABS, – заявив старший економіст Nomura Нік Меттьюз, який чекав зниження ставок. – Очевидно, що погіршення інфляційних очікувань було вираженим і стрімким”.
За попередніми даними, в серпні інфляція у валютному блоці знизилася до 0,3%, мінімальних з 2009 року, при таргетований рівні в 2%.
Програма викупу ABS, як очікується, підвищить кредитування споживачів і середнього бізнесу в Європі, що багато хто вважає одним з головних чинників для прискорення темпів зростання економіки. За прогнозами аналітиків JPMorgan Chase, її обсяг може скласти до 40 млрд євро.
Разом з тим є цілий ряд причин, по яких ЄЦБ може утриматися від старту QE на вересневому засіданні.
Можливо, основним аргументом проти введення нових стимулів у вересні є той факт, що з моменту прийняття попереднього пакету заходів у червні, що включав, крім зниження базових ставок, програму цільового довгострокового кредитування банків (TLTRO) під фіксовану ставку, пройшло занадто мало часу для того, щоб оцінити його результат. Перший раунд TLTRO і зовсім буде запущений тільки 18 вересня.
Також керівництво ЄЦБ може почекати з QE до тих пір, поки не з’являться нові сигнали про зниження інфляційних очікувань в єврозоні. На виступі в Джексон-Хоулі М.Драгі назвав інфляційні очікування стабільними, а причиною вкрай слабкого зростання споживчих цін оголосив падіння вартості сировинних товарів і високий курс євро до долара.
Втім, багато економістів сходяться в тому, що рано чи пізно QE в єврозоні все ж буде застосовано. Вони порівнюють ситуацію в економіці валютного блоку і тих країн, де центробанки скуповували активи (США, Великобританія), і зазначають куди більш високу інфляцію і темпи зростання ВВП в останніх.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас