Сенатор запропонував заборонити японський рибний промисел в російських водах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенатор запропонував заборонити японський рибний промисел в російських водах

Аграрний ринок
509
Глава комітету Ради Федерації з аграрно-продовольчої політики та природокористування Геннадій Горбунов на Міжнародному конгресі рибалок у Владивостоці запропонував повністю заборонити Японії дрифтерний вилов риби (вилов дрифтерними мережами) в російських водах. Такий крок Горбунов пояснив санкціями, які Японія ввела стосовно Росії.
У відповідь на пропозицію Горбунова глава Росриболовства Ілля Шестаков, який перебуває у Владивостоці, заявив, що його відомство «уважно вивчить» пропозицію про повну заборону японського дрифтерного промислу.
Шестаков зазначив, що можливе рішення про заборону на дрифтерний вилов для Японії «має достатньо серйозний політичний характер». Глава риболовного відомства заявив, що ініціативу Горбунова «потрібно пропрацювати з колегами з інших відомств, особливо з МЗС». Шестаков також нагадав, що японські судна здійснюють в російських територіальних водах дрифтерний вилов «за угодою, підписаною в 1977 році».
На тому ж конгресі т.в.о. губернатора Приморського краю Володимир Міклушевський направив в уряд пропозицію про введення загороджувальних мит на вивезення лосося «для забезпечення продовольчої безпеки».
За словами Міклушевського, свою пропозицію він направив до кабінету міністрів після розмови з віце-прем’єром Аркадієм Дворковичем. Міклушевський підкреслив, що «нестачі риби у нас не буде». Виступаючи на Міжнародному конгресі рибалок у Владивостоці, Міклушевський зазначив, що червона риба йде в основному в Китай.
Японія, на відміну від ЄС, США, Канади Австралії і Норвегії, не потрапила в список країн, частина продуктів з яких піддалася забороні на ввезення до Росії. Токіо обмежився введенням точкових санкцій стосовно Росії. У квітні Японія ввела заборону на в’їзд для 23 російських урядовців, які були «причетні до порушення суверенітету України», при цьому імена чиновників названі не були. У серпні в список додалися ще 40 осіб, в числі яких глава Криму Сергій Аксьонов, кримський прокурор Наталя Поклонська, радник голови Ради міністрів Криму Рустам Теміргалієв. Санкції були також введені проти двох компаній – «Черноморскнефтегаза» і «Феодосії».
Риба, ракоподібні та молюски увійшли в число продуктів, на початку серпня заборонених до ввезення в Росію. У зв’язку із забороною ціна на рибу почала зростати – в кінці серпня директор з якості X5 Retail Group Світлана Чебарова прогнозувала зростання цін на червону рибу до жовтня на 30% порівняно з початком серпня.
Росія з 1992 року на платній основі дозволяє японським суднам дрифтерний вилов в межах своєї 200-мильної виняткової економічної зони.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас