У рожевих окулярах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У рожевих окулярах

Казна та Політика
517
У середу, 27 серпня, уряд затвердив прогноз розвитку економіки України на 2015 р. У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яке готувало документ, вважають, що за хорошого сценарію ВВП збільшиться на 2% за рік. При реалізації песимістичного сценарію (і він же — базовий) очікується 0,3% зростання. Саме цей прогноз, мабуть, і закладатиметься в проект держбюджету на наступний рік, подати який до парламенту Кабмін, за законом, має не пізніше 15 вересня.
Однак те, що для чиновників песимізм, для українських економістів виглядає цифрами в райдужному світлі. Незалежні експерти вважають, що показати навіть нульове зростання економіки у 2015 р. Україні буде досить складно. Поки що динаміка ВВП дедалі погіршується, і навіть 6,5% падіння за підсумками поточного року, озвучені в липневих оцінках МВФ, нині ставляться під сумнів, причому не в позитивний бік. Що очікує економіку восени, і на що реально вона може розраховувати наступного року?
Ударимо промисловістю по ВВП
Ранок четверга, 28 серпня, для гірників шахти ім. Засядька в Донецькій області ледь не став трагедією. Через бойові дії в регіоні шахта виявилася знеструмленою, замкненими під землею опинилися понад
300 чоловік. Як і при минулому відключенні, 21 серпня, цього разу шахтарям пощастило: впродовж дня живлення змогли відновити, й гірники піднялися назовні. Але чим можна виправдати подальший ризик сотнями життів? У липні керівництво ДТЕК, до якої входить шахта ім. Засядька, уже закривало через бойові дії дев’ять своїх шахт у Луганській області, нині через бойові дії закрито дві.
Ще в липні МВФ значно погіршив свій прогноз падіння ВВП України 2014 р. — з 5 до 6,5%. Але на тлі того, що відбувається з промисловістю Сходу зараз, і цей прогноз виглядає надто оптимістично.
Навіть попри воєнний конфлікт, у травні-червні промисловість Донбасу працювала. Падіння промвиробництва в травні становило скромні 2,1%, у червні — 5%. Та вже в липні ситуація різко змінилася, змусивши Державну службу статистики відзвітувати про сумні цифри: 12,1% падіння лише за місяць.
Що змінилося за цей місяць? Сепаратисти в Луганській і Донецькій областях змінили свою тактику: вони почали бомбити інфраструктуру, підривати залізничні колії та лінії електропередачі. Як підсумок, навіть чимало з виробництв, які не постраждали від воєнних дій безпосередньо, у липні опинилися без поставок сировини або знеструмлені, каже Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.
Наприклад, через пошкодження ЛЕП кілька разів у липні та серпні припиняли роботу Авдіївський коксохім (входить до “Метінвест Холдингу”) і Алчевський меткомбінат (група ІСД); через артилерійський обстріл — Єнакіївський металургійний завод (“Метінвест”), а слідом за ним через відсутність сталевої заготовки, що поставляється цим заводом, — і Макіївський металургійний завод тощо. У результаті падіння в хімічній промисловості лише за місяць становило 22,2%, у видобутку вугілля — 28,7, металургійної галузі — 12,3%.
Результати роботи промисловості та економіки регіону за серпень будуть навіть гіршими за липневі, прогнозує О.Бєлан (у липні, за її оцінкою, ВВП скоротився на 8–9%). “Зупинка виробництва веде до зниження активності в суміжних галузях — торгівлі, вантажних перевезеннях”, — каже вона. Причому у разі серйозних ушкоджень багато шахт і підприємства гірничо-металургійного комплексу відновляться не швидко. “З огляду на це нинішньої зими Україна може бути змушена вдатися до режиму жорсткої економії не тільки газу, а й вугілля, — вважає начальник аналітичного відділу “Альфа-Банку Україна” Олексій Блінов. — І це є потенційним джерелом додаткових проблем для економіки”.
Нарешті, якщо до початку опалювального сезону в жовтні Україна не домовиться про поставки газу з “Газпромом”, це стане ще одним ударом по ВВП: поставки газу на внутрішньому ринку будуть обмежувати, у тому числі підприємствам і теплокомуненерго. І це посилить падіння в промисловості.
Інакше кажучи, руйнування та закриття виробництв на Сході — основний фактор, який постане на шляху здійснення прогнозів швидкого відновлення зростання економіки. Усі шість із опитаних DT.UA економістів переглянули свій прогноз щодо динаміки ВВП України у 2014 р. у бік погіршення. За підсумками перших шести місяців року, за попередньою оцінкою Держстату, ВВП скоротився на 3%. У другому півріччі навіть таке падіння здаватиметься досить скромним.
Керівник аналітичного відділу “Райффайзен Банку Аваль” Дмитро Сологуб вважає, що в третьому кварталі ВВП України знизиться на 7% у річному вираженні, а в четвертому падіння становитиме 13%. У результаті загалом за рік, за його прогнозом, економіка скоротиться на 7%. О.Блінов очікує падіння від 5,8 до 7,8% у 2014 р., агентство Standard&Poors — 7%, О.Бєлан — 7,5%.
Підтримку економіці має надати сільське господарство та хороший врожай. У Dragon Capital його прогнозують на рівні 60 млн т. Але втрат від ситуації на Сході він не перекриє, вважає глава “CASE-Україна” Дмитро Боярчук.
На цьому тлі не виключено, що перегляне свій прогноз під час наступного візиту місії й Міжнародний валютний фонд. При складанні останнього прогнозу в 6,5% він виходив із того, що конфлікт на Сході закінчиться в наступні три місяці, тобто найпізніше — до середини жовтня, казала глава Національного банку Валерія Гонтарева. Але після відкритого вторгнення російських військ терміни закінчення воєнного конфлікту, мабуть, знову буде надовго відкладено.
Додаткові “радощі”
Поглиблення падіння виробництва спричиняє решту “прикрощів” для економічного розвитку нашої країни. Насамперед девальвацію.
Економічно обґрунтований курс української гривні —
12 грн за долар, вважає Д.Сологуб. “Курс у діапазоні 11,50–12,00 виглядає більш-менш рівноважним, адже дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в першому півріччі різко скоротився, а Україна одержує значні обсяги зовнішньої фінансової допомоги”, — каже він. Нещодавній стрибок курсу гривні був викликаний панікою на тлі нового витка ескалації на Сході.
Та все-таки подальше руйнування промисловості Сходу знижуватиме планку гривня—долар. Д.Боярчук вважає, що курс 12 можливий при “очищеному” від сепаратистів Донбасі та поступовому відновленні виробництва та експорту в регіоні. “У разі завершення війни, повернення вилучених валютних депозитів з банківської системи та стабілізації капітальних потоків курс може підсилитися навіть нижче
11 грн за долар. Якщо Київ не зірветься в неконтрольовану емісію”, — каже він. Але при зруйнованому Донбасі та зупинці його виробництва економічно виправданий курс — це вже 14. Хоча брати на себе відповідальність за точний прогноз щодо курсу гривні, звичайно, не береться ніхто.
До нинішніх психологічних факторів паніки на валютному ринку восени додасться зниження валютної виручки через падіння експорту. Україна поставляє чверть свого експорту в Росію, але за перші півроку поставки в цю країну зменшилися вже на 24%. Це, за оцінкою “Райффайзен Банку Аваль”, уже перекрило позитивний ефект для експорту від девальвації гривні, пережитої українцями цього року. “Перебої в роботі великих підприємств негативно позначаться на експортній виручці та валютному ринку, — каже О.Бєлан. — Хоча частково це падіння компенсуватиметься зростанням поставок зерна. Вони зазвичай збільшуються після збирання врожаю”.
Слідом за девальвацією погіршуються й очікування інфляції в Україні. “Поки наш прогноз на кінець року — 19% інфляції. Але нещодавній стрибок курсу, найшвидше, знову підштовхне споживчі ціни вгору”, — каже Д.Сологуб. Він не виключає, що у 2014 р. темп інфляції може досягнути й 23–25%. Стримувати зростання цін буде хіба що рецесія в економіці.
Однак якщо інфляція, то погіршаться й споживчі настрої українців. Девальвація гривні та зростання тарифів на ЖКГ дуже негативно позначаться на реальних доходах населення, отже, й на тому, скільки воно витрачатиме. “Перші наслідки скорочення доходів уже помітні: у червні роздрібний товарообіг знизився на 9,3% рік до року, хоча в січні зростання становило 5,2%”, — каже керівник аналітичного відділу SP Advisors Віталій Ваврищук. Невизначеність із ситуацією на ринку праці, банкрутства банків і загальні побоювання, пов’язані з війною, стримуватимуть відновлення споживчого попиту мінімум до початку 2015 р., вважає він. Це, у свою чергу, вноситиме свою лепту й у ВВП, який і без того скорочується .
Мабуть, єдиний пункт, із приводу якого поки що можна сильно не переживати, — це загроза дефолту України. До кінця поточного року вона повинна зробити лише один великий платіж за зовнішніми боргами: у вересні НАК “Нафтогаз України” має погасити гарантовані урядом єврооблігації на 1,6 млрд дол. Але, судячи з усього, гроші на це погашення вже зарезервовані Кабміном, і проблем не повинно виникнути. А наступні великі платежі за зовнішніми боргами (без урахування боргу перед МВФ, який поки що Україна перекриває новими траншами) “призначені” лише в грудні 2015 р., каже Д.Сологуб. Тоді Києву потрібно буде повернути Москві 3 млрд дол. за євробондами, випущеними у грудні 2013-го.
Інакше кажучи, схоже, що загрозу дефолту відсунуто принаймні на рік. На цьому тлі в липні агентство Standard&Poor’s навіть переглянуло суверенний довгостроковий рейтинг України за зобов’язаннями в інвалюті з “негативного” на “стабільний” і наступного разу планує переглядати його не раніше грудня.
Життя в рожевому світлі
На тлі таких невтішних прогнозів на поточний рік надії Мінекономіки навіть на нульове зростання ВВП 2015-го, які, схоже, буде закладено в проект бюджету-2015, здаються деяким економістам життям “у рожевих окулярах”.
“Якщо до кінця поточного року АТО на Сході закінчиться, прогноз МЕРТ може бути реалістичним. Основним драйвером зростання економіки можуть стати відбудовні роботи та фактор низької бази: що глибше ми впадемо, то більшим може бути відскік”, — вважає Андрій Забловський, економіст, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні.
Та ключове слово в цій пропозиції — “якщо”, і воно має й зворотний бік. Якщо конфлікт на Донбасі розв’яжеться впродовж наступних шести місяців, то шанси на нульове зростання 2015-го в України справді є, погоджується Д.Сологуб. Але якщо він триватиме ще 9–12 місяців, падіння економіки у
2015 р. може становити 4–6%.
А те, що бойові дії можуть тривати й довше, сьогодні ні для кого не секрет. Судячи з поведінки Кремля, там зовсім не мають наміру дозволити конфлікту на Сході просто затихнути й готові докласти до цього всі можливі зусилля. Явний аргумент на користь цього — пряме введення цього тижня російських військ у Донецьку та Луганську області.
До того ж навіть якщо раптом диво станеться, і конфлікт усе-таки вляжеться, відновлювати Донбас може виявитися набагато довше та складніше. “Навіть на нульове зростання ВВП можна розраховувати лише за умови більш-менш повноцінного відновлення впродовж найближчого місяця-двох роботи шахт, залізниць і, як наслідок, металургійних заводів, — каже Олексій Блінов. — І якщо ситуація з експортом припинить погіршуватися”. І навіть тоді в першому півріччі 2015-го динаміка економіки буде негативною. Тому в “Альфа-Банку” очікують падіння ВВП 2015-го щонайменше на 3%.
Інакше кажучи, поки що відповідь на запитання, чи виправданий розрахунок українського МЕРТ навіть на нульове зростання ВВП наступного року, звучить, швидше, негативно. Але якщо так, за ці “рожеві окуляри” країна може знову серйозно поплатитися: якщо бюджет розрахувати на завищених прогнозах динаміки ВВП, це означатиме недобір у його надходженнях наступного року. “А якщо приводи для оптимізму з’являться, план можна переглянути. Адже завжди легше розподіляти “зайві” бюджетні кошти, ніж шукати відсутні”, — каже О.Блінов.
Дар’я Марчак
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас