Дефіцит зведеного балансу України в липні скоротився в 2,8 рази - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит зведеного балансу України в липні скоротився в 2,8 рази - НБУ

Казна та Політика
433
Дефіцит зведеного балансу України в липні 2014 р. скоротився в 2,8 рази і склав 263 млн дол. (Порівняно з 735 млн дол. в червні). Про це свідчать дані Національного банку України.
“Разом з черговими плановими погашеннями кредиту МВФ (648 млн дол.) це призвело до зменшення обсягів резервних активів на 911 млн дол. Станом на 1 серпня 2014 р. міжнародні резерви становили 16,1 млрд дол., що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 2,4 місяця”, – зазначають в НБУ.
При цьому в липні дефіцит поточного рахунку скоротився до 330 млн дол. (Порівняно з 1,7 млрд дол. в липні попереднього року).
“Товарний баланс залишається майже урівноваженим четвертий місяць поспіль (-205 млн дол. в липні). Таке ребалансування зовнішньої торгівлі відбулося внаслідок девальвації (РЕОК гривні ослаб на 24,6% з початку року) і зниження внутрішнього попиту (виробництво промислової продукції скоротилося на 5,8% у січні-липні 2014 р.). Водночас подальше поліпшення торгового балансу утримується обмежувальними заходами у торгівлі з Росією та загостренням ситуації на сході країни”, – коментують в Нацбанку.
За даними НБУ, в липні експорт товарів скоротився на 7,4% в річному вимірі (до 4,9 млрд дол.). Як і в попередні місяці зниження відбулося за всіма групами, крім продовольчих товарів, а саме: машинобудування – на 31,5%, що зумовлено тенденцією до скорочення поставок по більшості товарних підгруп в Росію; хімічної продукції – на 34,5%, в ​​тому числі добрив (на 56,5%) через зупинку виробництва на найбільших підприємствах сходу України; металургії – на 1,9% внаслідок зменшення поставок труб (на 26,9%) на ринки СНД, а також через те, що ряд провідних виробників (Харцизький і Луганський трубні заводи) розташовані в зоні конфлікту на сході України. У той же час експорт чорних металів зріс на 2,6% завдяки поступовому відновленню попиту на світових товарних ринках.
Експорт продовольчих товарів зріс (на 26,2%) переважно через збільшення поставок зернових культур нового врожаю (на 34,1%). Також зростання спостерігалося по більшості товарних груп завдяки торгівельним преференціям від ЄС. Зокрема в результаті скасування обмежень на імпорт української соняшникової олії поставки масла, жирів і насіння олійних культур зросли на 35,0%.
Темпи падіння імпорту товарів у липні (5,2 млрд дол.) прискорилися до 31,1% в річному вимірі (порівняно з 17,5% у червні) внаслідок припинення імпортних поставок природного газу з Росії.
На скорочення неенергетичного імпорту (на 26,4% в річному вимірі) впливала низька купівельна спроможність домогосподарств, погіршення фінансових результатів підприємств і зниження державного фінансування. Реальна середня заробітна плата знизилася на 0.4% у першому півріччі, а оборот роздрібної торгівлі в липні скоротився на 10,1% у реальному вимірі.
Падіння імпорту відбулося за всіма основними товарними групами: машинобудування – на 37,0%, у тому числі легкових автомобілів – в 2,6 рази; хімічної продукції – на 21,2%, переважно добрив (на 26,0%) та фармацевтичної продукції (на 38,0%); продовольчих і промислових товарів – на 23,6% і 36,3% відповідно. Україна в липні імпортувала природний газ тільки з Німеччини та Угорщини (0,2 млрд куб. м).
У липні сальдо торгівлі послугами було сформовано з дефіцитом 69 млн дол. (Порівняно з профіцитом 596 млн дол. у липні 2013 р.). Таке погіршення балансу послуг пов’язане зі зниженням кількості іноземців, які відвідують Україну, в результаті чого надходження по статті “Подорожі” скоротилися на 82,1%.
У липні сальдо капітального і фінансового рахунку було майже нульовим (+67 млн ​​дол.). Негативне сальдо за середньо- і довгостроковими інструментами (358 млн дол.) було компенсовано чистими залученнями короткострокових кредитів (274 млн дол.) і надходженням прямих іноземних інвестицій (169 млн дол.), які були повністю спрямовані в реальний сектор. Крім того, приріст готівкової валюти поза банками становив 85 млн дол.
Завдяки залученням короткострокових кредитів роловер за зовнішніми зобов’язаннями приватного сектора збільшився до 96% (порівняно з 63% у червні). Роловер банківського сектора зріс до 99%, а реального – до 86%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас