«Монети» для газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Монети» для газу

Казна та Політика
535
Ситуація на ринку електроенергії і тепла напередодні похолодання викликає в Україні безліч питань. Але наприкінці минулого тижня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив країні важливу новину. «Ми зарезервували $3,1 мільярда на рахунках НБУ для придбання газу», — сказав він в інтерв’ю провідним українським телеканалам. Прем’єр визнав, що Україні для нормального проходження осінньо-зимового періоду необхідно придбати близько 5 мільярдів кубометрів російського природного газу. За словами прем’єра, у вересні очікуються чергові переговори на рівні міністрів енергетики України та Росії за участю єврокомісара Гюнтера Еттінгера. Яценюк сподівається, що ця стадія переговорів стане фінальною.
Питання в тому, чи поділяють цю думку в Москві й чи вистачить зазначеної суми для закупівлі такого обсягу палива за ціною $485 за тисячу кубометрів, яку з весни цього року Росія виставила Україні? На перше із цих питань відповіді у нас немає, оскільки поведінку Кремля останнім часом прогнозувати дедалі важче. Що стосується другого, то калькулятор показує, що навіть при такій ціні грошей вистачить і трохи залишиться для закупівлі газу в Європі. Але якщо Україна придбає в Росії газ за цією ціною, то чи не буде це означати, що вона визнає контракти 2009 року і де-факто відмовляється від поданого до Стокгольмського арбітражу позову проти Росії? Залишається відкритим і питання боргів. Раніше глава «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що неоплаченими залишаються більше 11,5 мільярда кубометрів природного газу, постаченого на адресу «Нафтогазу України» в кінці 2013 року й у квітні-липні 2014-го.
Чи можна виключити, що уряду вдасться й цю суму заробити таким самим чином, як і ті $3,1 мільярда, які вже зарезервовані в НБУ для придбання газу? А робиться все на подив просто. Всього за три дні минулого тижня (з 19 до 21 серпня) НБУ викупив у НАК «Нафтогаз України» облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) майже на 42 мільярди гривень (близько $3,2 млрд), тим самим збільшивши свій портфель ОВДП до 236,8 мільярда гривень. Ці дані свідчать про завершення монетизації Нацбанком держоблігацій, отриманих «Нафтогазом» від уряду в рахунок капіталізації, робить висновок «Інтерфакс-Україна».
Нагадаємо, що плануючи докапіталізацію НАКу й монетизацію свіжовіддрукованих з цією метою коштів, уряд зобов’язав українського газового монополіста забезпечити використання отриманих ОВДП у господарській діяльності відповідно до статуту компанії. Зокрема, йшлося про напрям гривні, отриманої від реалізації облігацій, для придбання й резервування $3,1 мільярда на рахунку компанії, відкритому в НБУ.
Насправді подібні операції в трикутнику уряд — НБУ — «Нафтогаз», схоже, є нічим іншим як своєрідним камуфляжем емісії гривні. Наслідком незабезпеченої товарами емісії (а зараз у зв’язку з падінням економіки саме такий випадок), як відомо з шкільних підручників, може стати інфляція, «вартовим» якої, згідно з Конституцією, є саме «незалежний» центробанк країни. Він визнає, що монетизував ОВДП «Нафтогазу», однак намагається запевнити країну, що в цьому немає нічого страшного. «Побоювання, що кошти «Нафтогазу» від монетизації ОВДП тиснутимуть на внутрішній ринок, зокрема, валютний, абсолютно безпідставні», — підкреслюють у прес-службі НБУ й нагадують, що ці гроші було виділено НАКу для розрахунків за газ.
Тим часом програма stand by з Міжнародним валютним фондом, затверджена наприкінці квітня, дозволяє пряму купівлю валюти «Нафтогазом» у Нацбанку. Передбачалося, що НАК придбає в НБУ $2,16 мільярда й до кінця травня погасить прострочений борг за постачання природного газу, накопичений перед російським ВАТ «Газпром». Потім Нацбанк продасть «Нафтогазу» ще $1,67 мільярда, щоб газовий монополіст погасив у вересні цього року свої єврооблігації, випущені під урядові гарантії. Нарешті, в жовтні-грудні дозволявся продаж Нацбанком ще $1 мільярда «Нафтогазу» для погашення боргу перед «Газпромом».
Для цього програма дозволяла уряду випустити облігації для капіталізації «Нафтогазу», а НБУ — придбати їх на суму 23,662 мільярда гривень до кінця травня, на 41,956 мільярда гривень — до кінця вересня і на 52,911 мільярда гривень — до кінця грудня з урахуванням закладеного на цей рік обмінного курсу 10,9546 грн /$1. Зараз офіційний курс національної валюти опустився нижче 13 грн/$1. І 29 серпня, після того як рада директорів МВФ розгляне оновлену програму для України, ми дізнаємося, наскільки прийнятні були для нього й для самої України зазначені тристоронні операції з ОВДП.
Водночас близький до Мінекономрозвитку і торгівлі експерт вважає, що гроші уряду на єдиному скарбничому рахунку Нацбанку не здійснюють тиск на економіку, а мають на неї оздоровчий вплив. У розмові з «Днем» він зазначив, що емісія грошей, проведена таким чином, навряд чи вплине на інфляцію. В останньої, на думку експерта, зовсім інше коріння, як і в девальвації гривні. «Ринок цінних паперів, — упевнений співрозмовник «Дня», — не дає витоку на споживчий ринок, хіба що через декілька циклів, коли ці ресурси будуть у щось вкладені, а якщо вони, як у цьому випадку, підуть за кордон як сплата боргів, то на інфляції це взагалі жодним чином не позначиться». Проте, додав експерт, подібні операції на фондовому ринку все-таки мають негативний бік: вони конвертують корпоративні борги в державні, які лягають як на нинішні, так і на майбутні покоління українців.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас