Які рішення прийняли на екстреному засіданні РНБО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які рішення прийняли на екстреному засіданні РНБО

Казна та Політика
4549
Україна розраховує на отримання статусу основного союзника США поза НАТО, йдеться в рішення РНБО, оприлюдненому в четвер увечері.
“Наша держава розраховує на допомогу США, зокрема, шляхом надання спеціального статусу основного союзника поза НАТО”, – заявив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль.
Як відомо, рішення РНБО вводиться в дію указом президента України.
Раніше президент України Петро Порошенко заявляв про доцільність просити конгрес США надати спеціальний статус Україні, як Ізраїлю, Австралії, Філіппінам, які є союзниками поза блоком НАТО, для вирішення проблем безпеки.
За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, “і в конгресі, і в сенаті є готовність і далі надавати сприяння Україні. Зараз (у липні – ред.) обговорюється питання надання Україні спеціального статусу союзника, і в рамках цього статусу у нас будуть нові унікальні можливості”.
Призов на строкову службу
Також РНБО прийняло рішення відновити з осені цього року призов на строкову службу.
“Рада вирішила вже з цієї осені відновити призов на строкову службу в Збройні сили України” – повідомив він.
При цьому Коваль зазначив, що військовослужбовці-строковики не будуть притягуватися до виконання бойових завдань у зоні АТО.
Останній призов в ЗСУ пройшов восени 2013 року. Навесні 2014 року, згідно з раніше прийнятим рішенням, призов залишався тільки у Внутрішні війська МВС України.
У зв’язку із загостренням ситуації на сході України в. о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ “Про заходи щодо підвищення обороноздатності держави”, яким поновлював призов на строкову військову службу в Збройні сили в “травні – липні” 2014 року.
МЗС проведе консультації з країнами-підписантами Будапештського меморандуму
Рада національної безпеки і оборони України доручила Міністерству закордонних справ провести консультації з країнами-підписантами Будапештського меморандуму щодо ситуації у східних регіонах України.
“Рада доручила міністру закордонних справ невідкладно звернутися до країн, які підписали Будапештський меморандум 1994 року, щодо проведення консультацій щодо ситуації, яка склалася в Донецькій і Луганській областях”, – повідомив Коваль.
Крім того, заступник секретаря РНБО заявив, що Україна звертається за допомогою до Ради безпеки Організації об’єднаних націй, НАТО, ЄС, ОБСЄ, а також держав-стратегічних партнерів України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас