Стабілізація гривні є викликом для всього українського суспільства - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабілізація гривні є викликом для всього українського суспільства - НАБУ

Валюта
2489
Стабілізація гривні є викликом для всього українського суспільства, вважає голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.
“Когось одного, хто врятує ситуацію, і зупинить ослаблення курсу гривні, немає і не буде. Якщо в українського суспільства є запит на необхідності стабілізації національної валюти, то і досягати цієї мети потрібно спільними зусиллями”, – цитується Р.Шпек в прес-релізі Асоціації.
Фінансист пояснив, що в поточних умовах експортери не повинні затримувати введення виручки в Україну, імпортери повинні відмовитися від бажання оплатити відразу всі контракти і купувати валюту більш критичної потреби, населення не повинно панічно знімати депозити або в один день намагатися перевести всі свої гривневі заощадження у валюту.
При цьому, за його словами, ніхто не має ілюзій щодо ситуації в Україні і тих викликів, з якими стикається наша економіка в умовах активних військових дій і постійної терористичної загрози.
“Кожна девальвація не може бути нескінченною і має свій логічний ліміт, коли валюта стає надто дорогою, щоб її купували”, – зазначив Р.Шпек.
Він також підкреслив, що надмірне ослаблення курсу національної валюти невигідне для переважної більшості українських банків.
Втім, він не виключає, що є поодинокі схемні банки, які своїми діями навмисно грають на здешевлення гривні щодо іноземних валют.
“Обсяг ринку зараз настільки малий, що для його дестабілізації досить виставити заявку на покупку незначної суми валюти за завищеною ціною – і ця девальваційна паніка буде передаватися іншим учасникам. Але такі ситуації, хоча і залишають за собою багато шуму, ніколи не роблять справжньої погоди на ринку”, – вважає Р.Шпек.
Крім того, глава Ради НАБУ висловив думку, що відповідально до подачі інформації в сьогоднішніх умовах повинні ставитися преса та експерти.
Як повідомлялося, в ході торгів 27 серпня був оновлений історичний мінімум на міжбанківському валютному ринку – котирування досягали 14,3000-14,7000 грн/$ 1.
Крім того, Нацбанк 27 серпня послабив офіційний курс гривні майже на 25 коп. – до 13,890974 грн/$ 1, обновивши зафіксований напередодні історичний мінімум в 13,659408 грн/$ 1.
Ослаблення національної валюти зумовлює складна військово-політична обстановка, а також обмежена пропозиція валюти на тлі скорочення економіки і пригнобленої економічної активності.
Мінфін прогнозує середній курс гривні в 2014 році на рівні близько 12 грн/$ 1. За оцінками глави НБУ Валерії Гонтарєвої, збалансованим є курс гривні 11,5-11,9 грн/$ 1, а його падіння викликане панічною реакцією на події на сході.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас