Уряд ущільнить держоргани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд ущільнить держоргани

Казна та Політика
395
Вчора Кабінет міністрів погодив перший етап реформи щодо скорочення повноважень у контролюючих бізнес відомств. Паралельно заплановано скасування низки державних служб, які дублюють функції одна одної. «Зараз найкращий час для скорочення, ліквідації та реорганізації ряду контролюючих органів», – відкриваючи засідання Кабміну, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, перший етап передбачає, що з 1032 контролюючих функцій державних органів залишиться тільки 680, а з 56 контролюючих функцій центральних органів виконавчої влади – 27.
Різати по живому
Кампанію по скороченню держорганів в уряді анонсували ще в липні. Однією з пропозицій було відправити до 70% чиновників, зайнятих інспектуванням бізнесу, в неоплачувані відпустки. Як зазначив представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, на даний момент вже скорочені витрати на контролерів, які перебувають у вимушеній відпустці. Це сталося після того як уряд наклав мораторій на перевірки бізнесу до кінця року. Виняток зробили тільки для інспекторів Державної фіскальної служби. «Це дозволяє нам в більш спокійних умовах розробити нову нормативну базу, нову філософію роботи контролюючих органів. Це вже будуть не репресивні органи», – каже Данилюк.
Остаточне рішення про скасування відомств прийматимуть пізніше, на другому етапі. Як сказав учора віце-прем’єр Володимир Гройсман, цьому рішенню повинне передувати обговорення з експертами та бізнесом. При цьому Гройсман уточнив, що країна повинна відмовлятися від «рудиментів радянської системи, відгомоном якої є Державна інспекція з контролю за цінами». «Ця функція не притаманна країнам з ринковою економікою», – сказано у висновках робочої групи, що підготувала рекомендації до реформи. Тим більше, як звернув увагу віце-прем’єр, функції Держцінінспекції здатний виконувати Анти-монопольний комітет.
З 1032 до 680 скоротиться число контролюючих функцій державних органів на першому етапі адмінреформи, а з 56 контролюючих функцій центральних органів виконавчої влади – до 27.
Скорочення торкнеться і Держспоживінспекції, яка стане складовою частиною Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Зараз, як зазначають у Кабміні, Держспоживінспекція дублює функції ряду інших відомств, що створює додатковий тиск на бізнес і вимагає зайвих витрат на утримання апарату держоргану. Володимир Гройсман також повідомив вчора, що планується створення єдиної державної служби з питань безпеки в транспорті та єдиного органу для забезпечення енергетичного нагляду замість існуючих трьох.
Триматися за повітря
Прагнення уряду скоротити армію держревізорів насамперед можна пояснити витратами, які доводиться виділяти на їх утримання при вельми сумнівному ефекті від їх роботи. Приміром, за даними Федерації роботодавців України, щорічно на контролюючі органи йде 24,7 млрд грн на рік при затратах на проведення однієї перевірки близько 16 тис. грн.
Разом з тим зростає і навантаження на бізнес. Згідно з урядовими розрахунками, за рахунок хабарів щорічно «в тінь» виводять близько 100 млрд грн. Спроба врегулювати відносини бізнесу та перевіряючих була зроблена в 2007 р. з прийняттям закону про основи державного контролю у сфері господарської діяльності. Але, як зазначив генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України В’ячеслав Биковець, останні кілька років в закон вносилося багато змін, які нівелювали підходи, закладені в його первісній редакції. «З-під дії закону вийшла велика кількість контролюючих органів, деякі і зараз не залишають спроби це зробити. Останній раз хотіли скасувати норму про попередження підприємця за 10 днів про планову перевірку», – говорить співрозмовник.
Не дивно, що і зараз, коли уряд дав старт реформі ревізійної політики держави, багато відомства стали проти прийдешніх змін і втрати тиску на підприємців. Зокрема, Держінспекція з питань захисту прав споживачів запропонувала уряду дозволити їй позапланові перевірки бізнесу, раніше заборонені до кінця року.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас